Svijet     | 17.07.2020. 15:45 |

Erdogan: Djelovanje Egipta u Libiji ilegalno

FENA Internet

ISTANBUL, 17. jula (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u četvrtak Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate zbog pružanja podrške snagama sa sjedištem na istoku Libije, nakon što se predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi sastao s predstavnicima libijskih plemena, koji su pozvali Kairo da intervenira u građanskom ratu.

Upitan o mogućnosti vojne intervencije, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti podržavati međunarodno priznatu Vladunacionalne sloge (GNA), javio je Reuters.

- Koraci koje je ovdje poduzeo Egipat, posebno njihovo povezivanje sa pobunjeničkim liderom Haftarom, pokazuju da je proces ilegalan - rekao je. Također je opisao pristup Ujedinjenih Arapskih Emirata "gusarskim".

Turska je pružila vojnu pomoć vladi sa sjedištem u Tripoliju u sukobu u Libiji, dok su Egipat, UAE i Rusija podržali suparničku vladu sa sjedištem na istoku zemlje, podsjeća Reuters.

Posljednjih nekoliko sedmica došlo je do dramatičnog vojnog napretka vladinih snaga, koje su uspjele suzbiti snage pobunjeničkog zapovjednika Khalife Haftara koji je prošle godine izveo napad na glavni grad.

Haftaru naklonjene plemenske vođe na istoku Libije pozvali su ove sedmice Egipat da interveniše u sukobu. Sisi se u četvrtak sastao s predstavnicima libijskih plemena i rekao da Egipat neće ostati miran pred direktnom prijetnjom egipatskoj i libijskoj sigurnosti.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!