Kultura     | 17.07.2020. 21:54 |

Otvorena kulturna manifestacija 'Mostarsko ljeto 2020'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 17. srpnja (FENA) - Predstavom "Ay Carmela" redatelja Roberta Raponje u Centru za kulturu Mostar u petak je počela manifestacija "Mostarsko ljeto 2020", koja će do 28. kolovoza kroz različite kulturne sadržaje ugostiti sudionike iz cijele BiH.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović, koji je otvorio manifestaciju, kazao je kako Mostarsko ljeto neće ništa zaustaviti.

- Ova manifestacija ima dugu tradiciju, prekinuta je 2008. godine, obnovljena 2016., a mi kao generalni sponzori zajedno s organizatorima dogovorili smo se da nećemo dozvoliti da nas išta zaustavi. Mostarsko ljeto mora živjeti i u vrijeme koronavirusa, a otvoreno je s ciljem da se naši građani tijekom narednih ljetnih noći uz brojne kulturne događaje, koje će moći pratiti tijekom manifestacije, lijepo osjećaju u ovom gradu - istaknuo je Hadžović.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako za organizatore Mostarskog ljeta nije ni bilo dvojbe da će se manifestacija održati.

- Od samog početka, od trenutka planiranja manifestacije okolnosti se za nas nisu drastično mijenjale nagore. Nije bilo lako sve isplanirati, stvoriti koncept i kvalitetno odgovoriti potrebama publike, pogotovo zbog situacije s koronavirusom. Mislimo da smo dali sve od sebe, na kraju će publika suditi, ali imamo razloga biti optimistični - kazao je Mujkanović.

U sklopu ove manifestacije održat će se 26 različitih kulturnih sadržaja iz područja kazališne, glazbene, likovne, poetske i scenske umjetnosti.

Centar za kulturu Mostar pripremio je deset programa među kojima su dva koncerta, promocije knjiga kao i likovne izložbe i izložbe fotografija, dok je Narodna biblioteka Mostar pripremila promociju knjige, izložbu te druženje i razgovor s dječjom književnicom Elmirom Helać-Mekić.

Muzej Hercegovina pripremio je četiri sadržaja kroz koje će među ostalim predstaviti nekoliko zbirki iz svog bogatog fundusa povodom 70. godišnjice Muzeja, dok je Pozorište lutaka Mostar pripremilo tri predstave namijenjene za djecu i odrasle.

Narodno pozorište Mostar također je pripremilo značajan dio programa od kojeg će se većina održati na otvorenom zbog pandemije koronavirusa.

Inače, ovu manifestaciju organizira pet institucija kulture u Mostaru, i to Centar za kulturu, Narodno pozorište, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka.

Ovogodišnje Mostarsko ljeto, koje se završava 28. kolovoza dječjom predstavom "Tobija" redatelja Marija Drmaća u Pozorištu lutaka Mostar, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a organizatori pozivaju građane da održavaju distancu i na programe dolaze s maskom.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izložba Igora Borozana 'Molitve u bjelini' u petak u Mostaru

U Centru za kulturu Goražde u decembru raznovrstan program

Izložba 'Bilje bivstvuje' Lejle Boškailo otvara se u srijedu u mostarskom Centru za kulturu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo