Svijet     | 19.07.2020. 14:10 |

Na parlamentarnim izborima u ratu razorenoj Siriji građani biraju 250 poslanika

FENA Saopćenje

DAMASK, 19. jula (FENA) - U Siriji se danas održavaju treći parlamentarni izbori od početka izbijanja sukoba u martu 2011. godine uz stroge zdravstvene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa usljed porasta broja zaraženih posljednjih dana.

U djelovima države razorene ratom koja je pod kontrolom vlade građani biraju 250 poslanika za Narodnu skupštinu od 1.688 kandidata koje je odobrila vlada.

Ukupan broj birača koji imaju pravo glasa nije objavljen.

Većina kandidata za poslanike pripada vladajućoj stranci Baas sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Izbori se održavaju usred novog talasa američkih sankcija koje su stupile na snagu prošlog mjeseca i kampanje za borbu protiv korupcije u kojoj se bogati rođak predsjednika Asada našao pod pritiskom da državi vrati desetine miliona dolara.

Asad je dva puta odložio parlamentarne izbore u ovoj godini zbog ograničenja u borbi protiv širenja koronavirusa.

Sirija, koja je prije izbijanja sukoba imala 22 miliona stanovnika, prijavila je 496 slučajeva infekcije i 25 umrlih od posljedica Covid-19, ali se vjeruje da su realne cifre mnogo veće.

U Siriji je od izbijanja sukoba u martu 2011. godine ubijeno više od 400.000 ljudi, polovina stanovništva je raseljena a više od pet miliona je izbjeglo uglavnom u susjedne zemlje.

Sukob koji je počeo represijom prodemokratskih protesta, pretvorio se kasnije u složen rat s učešćem raznih pobunjeničkih frakcija i džihadistikih grupa, i mješanjem stranih sila.

Snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada sada kontroliraju više od 70 posto teritorije, zahvaljujući vojnoj pomoći saveznika Rusije i Irana, prenosi Beta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'