Stranačke aktivnosti     | 19.07.2020. 17:22 |

Saopštenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

Čengić: Vlada FBiH svjesno napravila gubitak od 87 miliona KM

Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će se naći Izvještaj o radu Elektroprivrede HZHB Mostar d.d. za 2019.godinu, na koji zastupnik SDP-a, Irfan Čengić ima niz zamjerki.

"Pokušao sam sačuvati 87 miliona KM za mostarsku Elektroprivredu, ali Vlada FBiH to nije željela. U decembru 2018. godine sam poslao Vladi FBiH dopis da ne odobri sklapanje štetnog ugovora s odgođenim plaćanjem na šest mjeseci s kompanijom Aluminij Mostar", navodi Čengić.

Podsjećamo da je Vlada FBiH odobrila sklapanje štetnog ugovora, te u odgovoru na zastupničko pitanje istaknula da nema bojazni da će ugovor biti ispoštovan.

U izvještaju je jasno navedeno da Aluminij nije plaćao obaveze po ugovoru i za šest mjeseci napravljen je gubitak od 87 miliona KM.

"Jasno mi je da Novalića ne zanima ništa južno od Ivana, ali one stranke koje u Vladi FBiH navodno brinu o građanima u tom dijelu BiH, ovakvom politikom vođenja javnih preduzeća tjeraju mlade iz BiH, a gradovi nam ostaju prazni u tim dijelovima BiH", naglašava Čengić.

Također, zabrinjavajući podatak je da su troškovi za plate u ovom preduzeću povećani za više od 50 posto u odnosu na 2013. godinu. Troškovi za plate u 2013. godini su iznosili 63 miliona KM sa 1.834 uposlenih, dok u 2019.godini je taj iznos povećan na 98 miliona KM sa 2.185 uposlenih. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta