Svijet     | 19.07.2020. 17:32 |

Erdogan obišao Aja Sofiju prvi put nakon što je od muzeja pretvorena u džamiju

FENA Saopćenje

ISTANBUL, 19. jula (FENA) - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je bio u Aja Sofiji u Istanbulu prvi put od kada je ona prošle nedjelje promjenila namjenu od muzeja u džamiju.


Erdogan je posmatrao radove na pretvaranju tog zdanja u džamiju, saopćio je njegov kabinet koji je objavio fotografije slikane unutar Aja Sofije.

Već kroz nekoliko dana, u petak, predviđena je prva muslimanska molitva, ali se zasad ne zna da li će tada doći i predsjednik Turske.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudio je prošle nedjelje u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah poslije objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Po navodima vjerskih vlasti, 500 ljudi će učestvovati na prvoj kolektivnoj molitvi u petak u Aja Sofiji koja je na početku svoje historije bila vizantijska katedrala. Navodi se da će hrišćanske ikone biti prekrivene tokom molitve.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537., a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vjekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje historije i kuture, prenosi Beta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta