Kultura     | 20.07.2020. 10:25 |

Nova knjiga 'Političko komuniciranje', autora Zorana Tomića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. srpnja (FENA) - Ovih dana iz tiska je izašla nova knjiga i udžbenik prof. dr. Zorana Tomića pod nazivom "Političko komuniciranje", osamnaesta knjiga rektora Sveučilišta u Mostaru.

U izdavaštvu Sveučilišta u Mostaru, Synopsisa i Sveučilišta Sjever izašao je još jedan sveučilišni udžbenik na 822 stranice, koji je, prije svega, namijenjen studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija, kao i političkim praktičarima, stranačkim aktivistima, novinarima i svim drugima koji nastoje upoznati složene odnose unutar političkih arena, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

"Političko komuniciranje" podijeljeno je u petnaest poglavlja. U udžbeniku je studiozno obrađena teorija komunikacije, prezentiran je temeljni komunikološki okvir komuniciranja, te akteri, instrumenti i učinci političke komunikacije. U teorijama političke komunikacije prof. Tomić donosi teorije sustava, teorije mreže, medija, odlučivanja, moći, elita i dr. teorije, a na njih se "naslanjaju" simboli političke komunikacije.

Fenomenu sve veće profesionalizacije i personalizacije političke komunikacije autor daje posebno značenje jer su ta dva politička i komunikacijska fenomena izrazito prisutna u provedbi i pakiranju politike. Mediji u političkoj komunikaciji i izborne kampanje važne su cjeline ovog djela, posebno u kontekstu dizajniranja modernih političkih kampanja i strategije medija unutar tih kampanja.

Predstavljajući sadržaj knjige posebno je važno izdvojiti četiri poglavlja koja su dio sadržaja svjetskih udžbenika iz područja političke komunikacije, a koje su temeljno obrađene u ovom udžbeniku. To su: političko vodstvo, političko brendiranje, politička reputacija/ugled, politički populizam.

Profesor emeritus i član europske akademije znanosti i umjetnosti Mario Plenković smatra da "Političko komuniciranje dr. Z. Tomića predstavlja značajan doprinos u izučavanju teorije, ali i prakse političke komunikacije u ovome dijelu Europe. Po stilu i načinu pisana je kao sveučilišni udžbenik i primarno namijenjena studentima, a vrijedna je građa za izučavanje i praktičarima te svima koji sudjeluju u političkoj areni".

"Danas sa sigurnošću mogu reći da je knjiga 'Političko komuniciranje' cjelovit udžbenik i da je red. prof. dr. Zoran Tomić njome zaokružio jednu važnu znanstvenu disciplinu, koju je, istina, on prvi započeo istraživati i teorijski tretirati na širem području jugoistočne Europe", napisao je u predgovoru profesor s područja komunikacija i medija prof. dr. Besim Spahić.

Inače, Zoran Tomić je profesor političke komunikacije i odnosa s javnošću na Sveučilištu u Mostaru, ka i drugim sveučilištima u BiH i okruženju. Autor je osamnaest knjiga od kojih su pet sveučilišni udžbenici. Aktualni je rektor Sveučilišta u Mostaru i redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena nova knjiga Zorana Tomića 'Umijeće komuniciranja'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana