Bosna i Hercegovina     | 20.07.2020. 11:26 |

Korisnici besplatne pravne pomoći oslobođeni plaćanja sudskih taksi u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20. jula (FENA) – U Republici Srpskoj danas stupa na snagu Zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, kojim se utvrđuju korisnici besplatne pravne pomoći i postupak ostvarivanja tog prava, rekla je za Fenu Sanja Džombić, portparolka Ministarstva pravde RS.

Zakon će imati pozitivan uticaj na građane RS, jer će, kako kaže, sve osobe koje ispunjavaju propisane finansijske kriterijume moći ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć u građanskim sporovima, čime se štiti njihovo zakonom zagarantovano pravo na jednak pristup pravdi.

Prema zakonu, besplatna pravna pomoć mora se pružiti svakoj osobi koja prema svojoj finansijskoj situaciji nije u mogućnosti da ostvari pravo pred sudom ili drugim organima bez štete po nužno izdržavanje sebe i svoje porodice.

Korisnici besplatne pravne pomoći oslobođeni su plaćanja sudskih i administrativnih taksi, a osim osoba koje ispunjavaju uslove za besplatnu pravnu pomoć po finansijskom kriterijumu uvedene su nove kategorije stanovništva koje ovo pravo ostvaruju po kriterijumu ličnog svojstva.

Finansijski kriterijumi za utvrđivanje prava na besplatnu pravnu pomoć postavlјeni su tako da su osobe lošijeg imovinskog statusa primarni korisnici ove pomoći, a kriterijum ličnog svojstva ili statusa pred nadležnim organom daje pravo na pomoć licima kao što su članovi porodica poginulih i nestalih boraca bivše Vojske RS, osobama sa invaliditetom bez obzira na uzrok i vrijeme nastanka invalidnosti, lica sa četvoro i više djece, dok se djeca nalaze na redovnom školovanju.

- Također, žrtve nasilјa u porodici imaju širi spektar prava u odnosu na ostale korisnike jer besplatna pravna pomoć za ove osobe uklјučuje i sačinjavanje privatnih isprava i ugovora s obzirom da se radi o posebno ranjivoj kategoriji lica – navela je Džombić.

U zakonu se sada prihodom ne smatraju dodaci te primanja za njegu i pomoć, kao i dohodak od rada osoba sa posebnim potrebama koje primaju institucionalnu njegu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta