Svijet     | 20.07.2020. 15:32 |

Johua Wang objavio kandidaturu na izborima za Zakonodavno vijeće Hong Konga

FENA Internet

HONG KONG, 20. jula (FENA) – Prodemokratski aktivista Joshua Wong objavio je u ponedjeljak da će se natjecati kao kandidat na predstojećim septembarskim izborima za Zakonodavno vijeće Hong Konga.

Dvadesettrogodišnji aktivista objavio je svoju namjeru na Twitteru, navodeći da je dobio 31.398  glasova na nedavnim stranačkim izborima za prodemokratski tabor.

- Vrijeme je da prodemokratski tabor osvoji većinu i da ne bude zastrašen njihovim prijetnjama – izjavio je Wong.

On je član političke grupe Demosisto, koja je raspuštena nakon što je Peking usvojio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti 30. juna.

-  Glasovi za nas glas su protiv kineske akcije gušenja demokratije - izjavio je Wong,  koji je zadržao prkosan stav prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti i navodnim rizicima koje stvara po demokratski pokret.         

Novi zakon o nacionalnoj sigurnosti donosi nove izazove, dodao je on, uključujući prijetnju diskvalifikacije s izbora ili izručenja kineskoj matici radi služenja zatvorske kazne.         

 - Među stotinama opravdanja za diskvalifikaciju moje kandidature, moje ime, Joshua Wang, bilo je i bit će jedini razlog za to – kazao je.

Izbori za čelnike prodemokratskih pokreta okupili su rekordnih 610.000 glasača na 250 glasačkih mjesta širom 18 kvartova Hong Konga 11 i 12. jula.

Cilj „35+“ demokratskog tabora na stranačkim izborima je da osvoji većinu od 35 i više mjesta (nadpolovičnu većinu) na septembarskim izborima za Zakonodavno vijeće, i koja bi mu osigurala pravo veta na zakone koje uvodi politički establishment u Hong Kongu.

U međuvremenu je termin održavanja septembarskih izbora doveden u pitanje nakon što su kineski zvaničnici saopćili da bi oni mogli biti odgođeni zbog pandemije koronavirusa, prenosi dpa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije