Svijet     | 20.07.2020. 18:32 |

Britanija objavila suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom

FENA Internet

LONDON, 20. jula (FENA) - Velika Britanija objavila je u ponedjeljak da će suspendovati sporazum o izručenju s Hong Kongom, u eskalaciji sporenja s Pekingom oko kineskog uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti u bivšoj britanskoj koloniji.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab poručio je parlamentu da će sporazum biti suspendovan odmah i da će embargo na naoružanje biti proširen na Hong Kong.

- Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne dobijemo i ne budu na snazi jasne i robusne smjernice, koje će biti u stanju da spriječe da se Britanija zloupotrebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnosti - izjavio je Raab.

Današnja zabrana još je jedan ekser u kovčeg onoga što je nekadašnji premijer David Cameron u 2015. nazvao "zlatnom erom" veza  s Kinom, drugom svjetskom ekonomijom.

London je ogorčen kampanjom protiv prodemokratskih aktivista u Hong Kongu, koji je vraćen pod kinesku vladavinu 1997. godine, i postoji percepcija u britanskoj javnosti da Kina nije ispričala punu istinu o pandemiji koronavirusa.

Australija i Kanada u ovom su mjesecu također suspendovale sporazume o izručenju s Hong Kongom.

Prošle je sedmice premijer Boris Johnson naredio da oprema kineske firme Huawei Technologies u potpunosti bude izbačena iz britanske 5G mreže do kraja 2027.

Kina je optužila Britaniju da se povinuje pred američkim zahtjevima.

Britanija tvrdi da novi zakon o nacionalnoj sigurnosti krši garantirane slobode, uključujući i nezavisno pravosuđe, koje su pomogle u održanju Hong Konga jednim od najvažnijih svjetskih finansijskih i trgovinskih centara od 1997.

Zvaničnici u Hong Kongu i Pekingu tvrde kako je zakon od vitalnog značaja za očuvanje nacionalne sigurnosti zbog nedavnih prodemokratskih i antikineskih protesta. Kina u više navrata poručuje zapadnim silama da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Hong Konga.

U nedjelju je kineski ambasador u Britaniji najavio oštar odgovor ukoliko London pokuša da sankcionira kineske zvaničnike, kako su zahtijevali neki poslanici Konzervativne stranke.

- Ukoliko britanska vlada ode tako daleko da uvede sankcije bilo kojem pojedincu u Kini, Kina će sasvim sigurno imati odlučan odgovor na to - izjavio je ambasador Liu Xiaoming za Andrew Marr Show emitera programa BBC.

Raab je izjavio za isti program da on neće sačinjavati buduće liste britanskih sankcija, ali je negirao da je Britanija previše slaba kako bi se suprotstavila Kini na taj način, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana