Svijet     | 21.07.2020. 09:48 |

Conte: Plan poticaja EU će pomoći da se Italija transformiše

FENA Internet

RIM, 21. jula (FENA) - Premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak da će plan poticaja EU-a omogućiti njegovoj vladi da transformiše Italiju i pomogne bloku u cjelini s krizom COVID-19.

Conte je rekao da će 28 posto, ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi eura dogovorenih na evropskom samitu biti dodijeljeno Italiji, od čega će 81 milijarda eura biti u grantovima, a 127 milijardi u kreditima, prenosi Reuters.

Ovaj sporazum daje Italiji "priliku da se ponovo energično pokrene", a vladi daje odgovornost "da promijeni reputaciju zemlje", rekao je Conte.

- Sada se moramo pokrenuti i koristiti ta sredstva za investicije i strukturne reforme. Imamo realne šanse da Italiju učinimo zelenijom, digitalnijom, inovativnijom, održivijom i inkluzivnijom. Imamo priliku investirati u škole, univerzitete, istraživanje i infrastrukturu - kazao je italijanski premijer.

Conte je negirao glasine da je njegova vlada na rubu sloma rekavši da je administracija "jaka", a sporazum s EU "pojačava djelovanje italijanske vlade".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'