Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 11:00 |

Učenička promišljanja o aktuelnim problemima kroz online takmičenje CIVITAS-a

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 21. jula (FENA) - U saradnji s resornim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima, Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS je ove godine organizirao "Projekt građanin/Ja građanin“ online takmičenja, prva ikada organizirana online takmičenja u našoj zemlji i jedina takmičenja organizirana po završetku ove nastavne godine.

Učenici Pete osnovne škole su bili najuspješniji u kategoriji osnovnih škola s područja Brčko distrikta BiH, a na CIVITAS-ovom takmičenju su se predstavili temom “Ambrozija - problem Brčko distrikta”

Mentorica ekipe Pete osnovne škole nastavnica Demokratije i ljudskih prava Mirjana Knežević kazala je da u osnovnoj školi učenici u devetom razredu jedan čas sedmično imaju predmet Demokratija i ljudska prava kroz čije se sadržaje upoznaju sa osnovnim komponentama građanskog obrazovanja. U okviru praktičnog dijela učenici izrađuju razredni projekt, istražujući neki aktuelni problem škole, grada, uže ili šire zajednice.

- Ovogodišnja generacija IX-4 Pete osnovne škole u sastavu Almedin Čizmo, Irma Mehmedović, Nejra Karović i Erna Musić, potrudili su se da projekt svoga odjeljenja prilagode online verziji i pošalju ga u takmičarsku konkurenciju. Na našu radost njihov prezentacija je izabrana za najbolju u kategoriji osnovnih škola s područja Brčko distrikta BiH. Moram naglasiti da su i prethodne dvije generacije ekipe Pete osnovne škole su svojim projektima pobjeđivale na takmičenju u Distriktu, te predstavljale Distrikt na godišnjoj smotri projekata u Sarajevu koju pod pokroviteljstvom američke ambasade organizira CIVITAS - kazala je Knežević.

Problem koji su istraživali učenici Pete osnovne škole odnosi se na ambroziju koja izaziva ozbiljne zdravstvene probleme velikog broja građana u Brčko distriktu BiH, gdje za razliku od entiteta ne postoji mjera javne politike koja bi efikasno riješila ovaj problem. Rješenje koje su učenici predložili i za koje su dobili podršku relevantnih institucija i pojedinaca je usvajanje zakona o suzbijanju širenja ambrozije.

U kategoriji srednjih škola najuspješniju prezentaciju na CIVITAS-ovo takmičenje poslali su učenici III 4 JU Ekonomske škole. Tim ove škole bavio se pitanjem "Treba li Brčko komunalnu policiju?“, a razredni projekt su za online verziju prilagodili učenici Tamara Malinović, Belma Osmanović, Anđa Lazarević i Stefan Krstić.

Članica tima Ekonomske škole učenica Tamara Malinović je izjavila da je građanima Brčko distrikta BiH već na raspolaganju aplikacija Građanska patrola putem koje mogu ukazati na komunalne, saobraćajne i slične probleme u gradu, ali iako je ova veoma korisna i može pomoći nadležnim organima u popravljanju već učinjene štete, aplikacija neće spriječiti da se takve stvari ponavljaju.

- Politika našeg razreda temelji se na ideji uspostave komunalne policije koja bi djelovala ili kao samostalna jedinica ili kao dio Odjeljenja za komunalne poslove. Naš sljedeći korak je upućivanje inicijative Skupštini Brčko distrikta BiH da formira komisiju koja će izraditi zakon o komunalnoj policiji te pokrenuti aktivnosti na njenom osnivanju - kazala je Malinović.

Mentorica ekipe JU Ekonomske škole nastavnica Demokratije i ljudskih prava Amela Jašarević je izjavila da se sa realizacijom projekta“Građanin/ Ja građanin“ počelo još prije prekida redovne nastave, ali su okolnosti u kojima smo se svi našli onemogućile predstavljanje učeničkih projekata i organiziranje školskog i međuškolskih takmičenja.

- Na inicijativu Lejle Deronjić, učenice odjeljenja III 2 naše škole, odlučili smo da teme projekata predstavimo na brčanskim portalima. Ideja je još bolje izgledala kada smo je počeli realizirati u formi takozvanih izazova, poput onih na facebooku - kaže Jašarević.

Kako je dodala, interesantno je da su učenička promišljanja o aktuelnoj društvenoj problematici isprovocirala interes lokalne javnosti, a reakcije su išle od podrške mladima do kritike na društvenim mrežama. Ali cilj i jeste bio da javnost reaguje, te je svaka reakcija dobrodošla, a one negativne često su, ističe, korisnije od nekritičkih odobravanja.

CIVITAS je pobjedničke timove Pete osnovne i Ekonomske škole nagradio i vrijednim novčanim nagradama što je dodatni podsticaj za ove mlade brčanske aktiviste.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Brčko distrikt BiH uspostavio suradnju s Fondacijom budućnosti u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu