Stranačke aktivnosti     | 21.07.2020. 11:14 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Stanić: Vrijeme je za početak procesa zagovaranja imunizacije!

Ovo je trenutak da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Institut za javno zdravstvo RS, cijeli zdravstveni sistem, naučno-nastavne institucije, nevladine organizacije i mediji krenu u intenzivan proces zagovaranja imunizacije, kao jedinog izlaza iz situacije u kojoj se našlo čovječanstvo – istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Da bi se postigao puni efekat imunizacije, potrebno je postići značajan nivo tj. procenat procijepljenosti stanovništva, a da bi se to postiglo kad bude dostupna vakcina, potrebno je uraditi značajne pripreme. Da li su ključni javno-politički i zdravstveni autoriteti spremni da eventualnu vaccinu prime prvi i tako ličnim primjerom ohrabre druge? To bi bio čin davanja podrške nekom pitanju, a to je u ovom slučaju imunizacija“ – naglasio je Stanić.

On kaže da se pri tome se ne smije nastupiti sa tezom, potpune bezbjednosti vakcina, jer one kao i svaki drugi lijek imaju nus pojave i kontraindikacije, ali očigledno je da i ovako čovječanstvo ne može dugo izdrzati.

„Svjestan da ću izazvati reakciju antivakcinalnih pokreta i teoretičara zavjere ali drugog puta nema, ako mislimo nastaviti sa načinom života kojim smo živjeli do pojave pandemije“ – ponovio je Stanić.

Stanić kaže da zagovaranje nije jednosmjerna aktivnost, već proces usmjeren ka postizanju specificnih rezultata a to je, u ovom slučaju, procenat obuhvata stanovništva imunizacijom.

„Nezamjenjiva je uloga javnih ličnosti, zdravstvenih autoriteta koji će pristati javno primiti vakcinu i time ohrabriti ostale da učine isto, slično kao kad daju krv i to objave, čime pokazuju svoju humanost. U ovom slučaju će primanjem vakcine protiv Sars- CoV 2 virusa pokazati svoju požrtvovanost. Ja sam spreman da kad dođe vrijeme to uradim, a zdravstveni autoriteti neka se spreme, jer narod to od njih očekuje!“ – zaključio je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo