Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 16:14 |

Prekinuta tematska sjednica Skupštine BPK o obrazovanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. jula (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je održala drugu tematsku sjednica na kojoj su poslanici razmatrali Informaciju o stanju u oblasti obrazovanja na području BPK Goražde.

Na prijedlog predsjedavajuće Skupštine Edite Velić (DF) sjednica je prekinuta uz zaključak kojim se zadužuje ministarstvo obrazovanja da na osnovu današnjih diskusija pripremi prijedlog zaključaka te ih dostavi u skupštinsku proceduru, nakon čega će biti zakazan nastavak tematske sjednice.

Na osnovu diskusija poslanika ali i niza postavljenih pitanja, sudionici današnje tematske sjednice bili su saglasni da je visoko obrazovanje najslabija karika u obrazovnom sistemu tog kantona.

Ernest Imamović, poslanik SDP-a, želio je znati ko su profesori na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, a ministar obrazovanja Arman Bešlija obavezao se da će naknadno dostaviti imena.

Mirsad Žuga, poslanik SDA, konstatovao je kako kamen temeljac za izgradnju zgrade IUG-a stoji već pet godina i da ništa nije urađeno na infrastrukturi univerziteta, uz konstataciju da kvalitet obrazovanja mora biti bolji.

Hajdar Drljo iz A-SDA pitao je da li je stečena diploma na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu validna u cijeloj Bosni i Hercegovini, dok je Senad Čeljo iz Stranke za BiH između ostalog istakao da je stvaranje Univerziteta višedecenijski projekat i da se grad na Drini mora opredijeliti da bude drugačiji od ostalih univerzitetskih gradova, aludirajući na smjerove koji bi studentima bili ponuđeni.

Ibrahim Delić, poslanik Naše stranke konstatovao je kako se Foča i Goražde ne mogu porediti kao univerzitetski gradovi jer su, kako je kazao, medicina, stomatologija i bogoslovija u Foči dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da se treba ići u smjeru da Univerzitet u Sarajevu omogući dislociranu nastavu u Goraždu.

Ministar obrazovanja Arman Bešlija također je svjestan da već godinama nema značajnijeg napretka u visokom obrazovanju na području kantona.

- Po zakonu moramo izvršiti provjeru, a Internacionalni univerzitet u Goraždu (IUG) nema akreditaciju i taj proces mora započeti. Imamo nove momente gdje su se pojavili novi osnivači odnosno sufinansijeri univerziteta, tako da nam predstoje detaljne provjere da li konačno ispunjavaju uslove ili ne, da li žele osnivači da ulažu i da ga grade - kazao je ministar Bešlija.  

Dodao je da u korist Internacionalnog univerziteta u Goraždu ne ide ni odluka menadžmenta Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" da se prostorije koje koristi IUG isprazne nakon isteka ugovora za tačno mjesec dana.

Govoreći o srednjem obrazovanju resorni ministar ponudio je  zanimljiv prijedlog o kojem poslanici, zaokupljeni drugim pitanjima, nisu diskutovali. S obzirom na enormno smanjenje broja učenika u srednjim školama u proteklih nekoliko godina, Bešlija smatra kako bi osnivanje srednjoškolskog centra bio pun pogodak.

Poslanici kantonalnog parlamenta danas su izrazili i brojne nedoumice koje se očekuju na jesen zbog pandemije koronavirusa. Većina diskutanata složna je kako online nastava ne može zamijeniti tradicionalni način školovanja.

Na tematskoj sjednici bilo je riječi i o zabrinjavajućem trendu smanjenja broja učenika posebno u ruralnim područjima. Predškolski odgoj u BPK Goražde je dobro organiziran ali se liste čekanja moraju smanjiti odnosno ukinuti, rečeno je danas.

Segment obrazovanja odraslih u BPK Goražde može poslužiti za primjer kako se treba raditi u cijeloj Bosni i Hercegovini, opća je ocjena kantonalne Skupštine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'