Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 20:27 |

Parlament RS sutra o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21.jula (FENA) - Sjednica Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem izmjena Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja.

Na dnevnom redu su još tri tačke, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu.

Poslanici su večeras razmotrili Prijedlog zakona o poreskom postupku, a entitetska ministrica finansija Zora Vidović je rekla da nijedan poreski službenik neće propustiti da ne opomene poreskog obveznika na dugovanje koje se ne otpisuje.

Iz opozicije su navodili da postoje firme u RS koje niko ne kontrolira, odnosno da u povlaštenom polažaju kod vlasti, dok su u nekima inspektori i nekoliko puta godišnje.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi po hitnom postupku, kojim se uvodi postupak dodjele podsticaja za povećanje plaće radnika.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju kojim se produžavaju propisani rokovi za uvođenje liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti za period od tri godine.

Ministrica Zora Vidović je rekla da bi djelimična liberalizacija po novoj izmjeni Zakona počela 14. oktobra 2023. godine, a potpuna 14. oktobra 2026. godine.

Poslanici su razmotrili i Prijedlog zakona o sportu, a osnovni razlog za donošenje tog zakona je potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema.

Dnevni red sjednice entitetskog parlamenta je korigovan, zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo