Bosna i Hercegovina     | 21.07.2020. 20:56 |

U Banjoj Luci predstavljena online mapa neobilježenih mjesta stradanja u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21.jula (FENA) - Mirovna inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” (ONMS) i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd danas su u Banjoj Luci predstavili aktivnost i web stranicu koja dokumentuje akciju obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja vezanih za rat u BiH od 1992.-1995.godine

Ukazali su i na potrebu da se ovakva mjesta obilježe.

Aktivnost na obilježavanju neobilježenih mjesta stradanja je mirovna inicijativa koja od 2015. godine nastoji da obilježi neobilježena mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini. U pet godina djelovanja posjetili su, dokumentirali i obilježili 86 mjesta stradanja u BiH, vezanih za period rata od 1992–1995. godine.

Web stranica onms.nenasilje.org dokumentuje do sada obilježena mjesta stradanja, daje kratake informacije o njima, fotografije mjesta nastale tokom akcije obilježavanja, te mapu s ucrtanim tačnim lokacijama gdje se neobilježena mjesta stradanja nalaze.

-Kada smo krenuli da obilježimo neka od neobilježenih mjesta stradanja namjera nam je bila da ta mjesta detabuiziramo i da potaknemo ljude koji danas žive u tim mjestima da ih na prikladan način obilježe.

Od početka smo komunicirali s različitim akterima, od udruženja žrtava, lokalnih vlasti, do običnih građana koji su nam se javljali s informacijama o lokacijama stradanja koja do sada nisu obilježena. S obzirom na broj takvih mjesta u BiH, javila se potreba da do sada obiježena mjesta stradanja prezentiramo na jedan pregledan i lako dostupan način - kazala je Tamara Zrnović iz Centra za nenasilnu akciju.

Obilježavanjem neobilježenih mjesta stradanja mirovni aktivisti žele ukazati na postojanje tabuiziranih, zaboravljenih i prešućenih mjesta stradanja i patnje u našim zajednicama. Mnoga od tih mjesta (domovi kulture, škole, tvorničke hale, fudbalski stadioni, policijske stanice, hoteli itd.) bila su mjesta zatočenja ili ubistava, a danas su, nakon ratnih razaranja, uglavnom obnovljena i vraćena u prvobitne funkcije.

Krsto Rakić i Edin Ramulić, iz perspektive logoraša, govorili su o važnosti da se obilježe mjesta stradanja.

-Osim što mi je lično značajno da se obilježi mjesto mog zatočenja, bio sam spreman i voljan da aktivistima na terenu pomognem da obilježe druga mjesta stradanja, mjesta stradanja drugog naroda u Foči i Višegradu - kazao je Krsto Rakić.

Edin Ramulić, aktivista Fondacije za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, kazao je kako u Bosni i Hercegovini postoji niz mjesta za koje je u sudskim presudama neosporno utvrđeno da su mjesta zatočenja ili ubijanja, a koja ni do danas nisu obilježena.

-To nije samo fizičko obilježavanje mjesta, odnosno lokacija, to je i pokušaj da se stradanja otrgnu od zaborava. Za mnoge žrtve i njihove porodice to nije prošlost, oni s tim žive, i priznanje da se na tim mjestima desio zločin, da je neko tu stradao, njima je značajno - kazao je Ramulić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana