Kultura     | 22.07.2020. 12:52 |

Izložba Bojana Stojčića 'Viva la Transicion' u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Samostalna izložba umjetnika Bojana Stojčića pod nazivom "Viva la Transicion" bit će otvorena sutra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 

Izložba je najavljena postavkom instalacije "Tražim osobu" na fasadi Galerije.

Organizacija izložbe ostvarena je uz podršku Zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost". Kustosica izložbe je Amila Ramović. 

Izložbom "Viva la Transicion" predstavljena su dva ciklusa umjetnikovih radova. Prvi čini izbor iz njegove najrecentnije produkcije, ostvarene u Berlinu 2020. godine. Ovi radovi inspirisani su iskustvom društvene izolacije emigranata, a posebno dinamično komuniciraju s aktuelnim iskustvom izolacije građana BiH čiji se identitet ocjenjuje kao nepripadajući evropskim prostorima. Ovim radovima pridružen je i sarajevski ciklus.

Uz poštivanje mjera zaštite, izložba će biti otvorena svakoga dana osim nedjelje od 30. jula do 30. augusta u Umjetničkoj galeriji BiH. 

Samostalna izložba Bojana Stojčića "Viva la Transicion" provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, BiH, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). 

Bojan Stojčić (rođen 1988.) je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz BiH. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo