Svijet     | 23.07.2020. 13:03 |

Zovko: Zapadni Balkan može zahvaliti premijeru Plenkoviću za pomoć

FENA Saopćenje

BRUXELLES/SPLIT, 23. srpnja (FENA) - Europski je parlament u četvrtak na izvanrednoj plenarnoj sjednici razgovarao o ishodu maratonski dugog sastanka Europskog vijeća na kojem se odlučivalo o europskom proračunu, a zastupnici su pozdravili nastojanja čelnika država i vlada na ponovnom pokretanju gospodarstva teško pogođenog krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Države članice Unije postigle su dogovor o dugoročnom proračunu za razdoblje od sljedećih 7 godina – višegodišnjem financijskom okviru u iznosu od 1074 milijardi eura i fondu za oporavak od 750 milijardi eura.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je odluku o proračunu kazavši da je Vijeće donošenjem ove odluke postiglo do sada neviđen dogovor. Pojasnila je da je dogovor o fondu za oporavak jako značajan za Hrvatsku, koja može računati na financijsku potporu od 22 milijarde eura, priopćeno je iz njezina ureda.

Kao suizvjestiteljica u ime Europskog parlamenta za instrument pretpristupne pomoći (IPA III.), Zovko je pozdravila prijedlog proračuna za ovaj instrument od 12,6 milijardi eura. Premda je Parlament tražio veći iznos (13 milijardi eura), ovaj prijedlog značajno je veći od prijedloga iz veljače (11,5 milijardi eura).

Zovko smatra da Zapadni Balkan ovu potporu može zahvaliti hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i uspješnom hrvatskom predsjedanju, u okviru kojeg su ponovno aktualizirana pitanja Zapadnog Balkana.

"Ukupni proračun za instrumente vanjske pomoći značajno je smanjen no potpora Zapadnom Balkanu ostaje jednako snažna", kazala je Zovko.

Sada, kada je postignut dogovor u Vijeću, europske institucije mogu otpočeti pregovore oko proračuna. Parlament se već izjasnio da se ne slaže sa svim predloženim stavkama proračuna i da su potrebne određene korekcije, kako bi mogli odgovoriti na nadolazeće izazove.

Parlament očekuje veću potporu za nove generacije Unije, posebice kroz programe, kao što su Obzor Europa i Erasmus+. Nadalje, Parlament također traži veću uključenost u upravljanje proračunskim okvirima, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Stvoreni preduvjeti za donošenje izbornog zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo