Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 13:08 |

Ministarstvo finansija zaduženo za informaciju o efektima "korona zakona"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH upoznala se sa informacijom u vezi sa zahtjevom Predstavničkog Doma Parlamenta Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa (COVID-19) na privredu, s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih, te stanja u zdravstvu Federacije BiH.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da do ponedjeljka sačini informaciju o finansijskim efektima primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koju će premijer Federacije BiH dostaviti Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Federalno ministarstvo zdravstva je obavezano da do 27. jula  dostavi informaciju o COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH, kao i poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević je ovlaštena da informaciju o finansijskim efektima primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić informaciju o COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH, prezentiraju na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Za narednu sjednicu Parlamentu Federacije BiH će biti dostavljena i informacija o utjecaju pandemije COVID-19 na privredni sektor u FBiH (za period mart-maj 2020.) Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, kao i informacija Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje o osnovnim indikatorima sa evidencija javnih službi za zapošljavanje u FBiH (za period januar-maj 2020.).

Vlada Federacije BiH je, zbog nemogućnosti prikupljanja potpunih i tačnih podataka iz nadležnosti resornih ministarstava u zadanom roku, obavezana da, u što kraćem roku, a najduže do kraja augusta 2020. godine, pripremi potpunu informaciju o posljedicama djelovanja epidemije koronavirusa (COVID-19) na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pojedinih grana privrede, stanja zaposlenosti, te stanja u zdravstvu Federacije BiH. Ova informacija će nakon razmatranja na sjednici Vlade FBiH biti dostavljena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na razmatranje, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!