Bosna i Hercegovina     | 23.07.2020. 17:38 |

Odjel za branitelje HNS-a reagirao na imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) reagirao je na današnje imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

"Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH još jednom je pokazala u što se pretvorila današnja BiH i kakav suživot žele graditi na ovim prostorima. Zatvaranje očiju pred strašnim činjenicama doživjelo je institucionalni epilog u vidu imenovanja novog ministra sigurnosti", ističu iz Odjela za branitelje HNS-a.

Oni navode kako "protjerivanje, etničko čišćenje, uništavanje svega što je hrvatsko, ubijanje pripadnika HVO-a i nedužnih civila" ima sve odlike, kako kažu, "genocidnog djelovanja muslimanske vojske na prostoru Bugojna, koje po njihovim riječima nikad nije dobilo svoj konačni sudski epilog".

"Zataškavanje, odugovlačenje s podizanjem optužnice, naprasno nestajanje dokaza, umirovljenja sudaca u predmetima, sve su to bile metode kako bi se agonija obitelji ubijenih i protjeranih Hrvata Bugojna nastavila. S područja Bugojna protjerano je 15.000 od ukupno 16.500 Hrvata koliko ih je bilo po popisu stanovništva 1991. godine, 1.060 civila i zarobljenih vojnika prošlo je strahote logora Armije BiH (Stadion - NK Iskra, Salon namještaja, Gimnazija, Osnovna škola 'Vojin Paleksić') gdje su trojica poginula, a dvadesetak ih je ranjeno. Više desetaka ih je ubijeno ili su od posljedica višemjesečnog mučenja u logorima kasnije umrli ili pak ostali s teškim i trajnim traumama, sa zdravstvenim i tjelesnim oštećenjima", navode iz Odjela za branitelje HNS-a.

Dodaju kako trenutno traje ekshumacija ostataka na Rostovu za koji po njihovim riječima postoji osnovana sumnja da su nikad pronađeni ostaci hrvatskih žrtava smješteni upravo tu.

"I dok Tužiteljstvo BiH i obitelji ubijenih hrvatskih žrtava čekaju rezultate i potvrdu, Cikotić je nagrađen mjestom ministra sigurnosti BiH. Istom tom ministru nije strana ni suradnja s mudžahedinima i radikalnim islamistima s kojima je blisko surađivao tih strašnih ratnih godina. U toj suradnji je također bio uspješan s obzirom da je u srcu Europe bio suorganizator prvih terorističkih ćelija, od kojih su neke i danas aktivne. Očigledno je i ta uspješnost bila referenca za ustoličenje na ministarsku poziciju", ističu iz Odjela.

Navode kako su Cikotićeva uloga i odgovornost u takvim radnjama neminovne s obzirom na njegovu zapovjednu ulogu, te zahtijevaju od Suda BiH, Tužiteljstva BiH i svih nadležnih institucija da ovaj slučaj dobije svoj konačno i objektivno pripremljen predmet s podizanjem optužnica, a pravda svoj sudski epilog.

"Zahtijevamo i od bošnjačke politike da konačno, već jednom, napravi otklon od ratnih perjanica. Ovakav način imenovanja i postavljanja na važna mjesta u institucijama je nedopustiv u europskim okvirima i civilizacijskim dosezima unutar Europske unije i nikako ne može doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja i stvaranja pretpostavki za bolji život svih naroda i ostalih građana Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

HNS daje podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom