Svijet     | 24.07.2020. 08:21 |

Iranski putnički avion presrela dva izraelska borbena aviona

FENA Internet

TEHERAN, 24. jula (FENA) - Iranski putnički avion kompanije Mahan Air, koji je letio za Bejrut, navodno su kasno u četvrtak presrela dva izraelska borbena aviona u vazdušnom prostoru Sirije, javili su mediji iz Irana.

Avionu, koji je poletio iz Teherana i letio blizu sirijsko-libanske granice, “opasno su se približili“ izraelski borbeni avioni, prisiljavajući iranskog pilota da se naglo spusti kako bi izbjegao sudar, navodi se u medijskim izvještajima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnogi putnici u avionu povrijeđeni su nakon što je pilot naglo spustio visinu leta i ubrzo zatim hitno sletio u Bejrut, dodaje se.

Videosnimci iranskog aviona kako se naglo spušta nakon što su mu se dva borbena aviona približavala, kruži društvenim mrežama.

Iranski novinar koji radi za državnu televiziju, a koji je bio u avionu, je također snimio kritičnu situaciju iz letjelice.

Izvještaj poluzvanične novinske agencije Tasnim kaže da su iranski putnički avion presreli borbeni avioni F-15 koji pripadaju vazduhoplovstvu Izraela.

Još uvijek nema zvanične reakcije Irana, ali izvori u vladi su rekli da će Iran “snažno reagovati“ na ovu provokaciju.

Hamidreza Gholamzadeh, iranski aktivist i istraživač, ocijenio je to “neprihvatljivim kršenjem zakona, suvereniteta Sirije i čovječanstva“.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo