Stranačke aktivnosti     | 24.07.2020. 14:24 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić: Rebalans budžeta USK bez podrške Naše stranke

Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK, nije podržala Vladin prijedlog rebalansa budžeta na jučerašnjoj 12. redovnoj sjednici Skupštine. Glavni razlog za to je što će ekonomske štete u budžetu nastale zbog pandemije koronavirusa, a samo ovim rebalansom se previđa smanjenje prihoda od poreza za 26 miliona maraka, snositi građani Unsko-sanskog kantona, u prvom redu privrednici i obrtnici.

„U takozvanom korona budžetu, usvojenom u martu, planirano je da se za pomoć privredi izdvoje 2,5 miliona. Već krajem aprila je bilo jasno da to neće biti dovoljno i najavljivan je famozni FOND od 10 miliona za saniranje posljedica korone. U ovom rebalansu sredstva za taj fond se ne vide, mada se on i dalje najavljuje“, rekla je Alibabić.

Zastupnica Naše stranke je dodala da je predviđenih 2,5 miliona KM za subvencije preduzećima i poduzetnicima ostalo u budžetu, ali će, umjesto iz budžetskih, kako je prvobitno predviđeno, ta sredstva biti isplaćena iz namjenskih sredstava.

„Da stvar bude gora, procedura dodijele ovih 2,5 miliona u Ministarstvu privrede vodila se po nejasnim kriterijima. Već sam postavljala ranije pitanja, zašto je zaobiđena većina obrtnika USK koji zapošljavaju oko 8.000 ljudi. Danas mnogi ne mogu dobiti sredstva ni od Federacije za doprinose, a nisu ni dobili sredstva za plaće od Kantona“, istakla je zastupnica Alibabić.

Ona posebno štetnom smatra i odluku Vlade da u rebalansu predvidi da se sredstva za podsticaje u poljoprivredi isplate također iz namjenskih sredstava, umjesto iz budžeta. Namjenska sredstva se godinama prikupljaju iz naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe (4.9 mil), naknada za korištenje šuma (834 hiljade) i naknada za okoliš (1,3 mil.). Ako su ta sredstva prikupljena zbog iskorištavanja zemljišta, šuma, okoliša, ona se trebaju po svim pravilima i vratiti u unapređenje tih oblasti na ime kojih su uzeta, a ne da se njima isplaćuju plaće i tekuće obaveze.

Vlada USK nije na sjednici prihvatila amandman na rebalans budžeta koji je Naša stranka uputila, a kojim se tražilo povećanje planiranih sredstava za Upravu policije za 900.000 KM.  „Ovim sredstvima bilo je moguće izvršiti zapošljavanje najmanje 30 policijskih službenika u Upravu policije i to ravnomjerno raspoređenih u tri lokalne zajednice sa najvećim postotkom počinjenih krivičnih djela“, pojasnila je Alibabić.

Naime, iz Informacije o stanju sigurnosti na području USK za 2019. godinu evidentno je da je broj krivičnih djela na području USK u prošloj godini povećan za 20 posto i da su tri četvrtine tih djela počinjena u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu. Istovremeno, Upravi policije prema sistematizaciji nedostaje više od 100 službenika na terenu.

Novac potreban za popunjavanje Uprave policije sa nedostajućih 30 službenika iznosi tek 0,5 posto kantonalnog budžeta od 235 miliona maraka. Odbijanjem amandmana Naše stranke, vlast u Unsko-sanskom kantonu je poslala jasnu poruku da joj sigurnost građana znači manje od tih 0,5 posto budžeta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke USK

Saopćenje za javnost Naše stranke USK

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana