Bosna i Hercegovina     | 24.07.2020. 16:00 |

Vlada Brčkog osudila ispisivanje grafita na području Mjesne zajednice Prijedor

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. srpnja (FENA) - Kolegij Vlade Brčko distrikta BiH razmatrao je informaciju Policije Brčkog o incidentu motiviranom predrasudama i mržnjom, a koji se ogleda u ispisivanju grafita na više lokacija na području Mjesne zajednice Prijedor.

"Kao učinkovit odgovor naše lokalne zajednice u slučaju pojave incidenta motiviranog predrasudama i mržnjom Policiji Brčko distrikta BiH je u srijedu, 22. srpnja, prijavljeno da su na više lokacija na području Mjesne zajednice Prijedor ispisani grafiti. Kolegij Vlade Distrikta osuđuje ispisivanje grafita na području ove mjesne zajednice, a koje predstavlja incident motiviran predrasudama i mržnjom", priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Navode također kako je Vlada Distrikta usvojila Akcijski plan 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčkog kao odgovor na incidente motivirane predrasudama i mržnjom 2019.-2021., na temelju čega je potvrdila da Distrikt predstavlja lokalnu zajednicu posvećenu jačanju vrijednosti na kojima počiva pružanje potpore u svakom djelovanju i mehanizmima reakcije s ciljem sprječavanja i osuđivanja incidenata motiviranih predrasudama i mržnjom.

Po njihovim riječima svaki oblik i manifestacija mržnje i diskriminacije kojima se mogu narušiti načela tolerancije, suživota, uzajamnog povjerenja i poštovanja svih zajednica i skupina koje žive na prostoru Brčko distrikta BiH je za osudu.

"Ne trebamo zaboraviti da građani Brčkog zajednički jačaju društvenu koheziju u našoj zajednici koja je utemeljena na načelima zajedničkih vrijednosti, prava, odgovornosti i mogućnosti svih građana te prevenciji incidenata, ali i kaznenih djela koja mogu nastati motivirani mržnjom i predrasudama i Kolegij Vlade Brčko distrikta BiH pruža punu potporu Policiji, ali i drugim mjerodavnim institucijama s ciljem učinkovitog rasvjetljavanja incidenta, identificiranja izvršitelja i poduzimanja potrebnih mjera i radnji pri utvrđivanju odgovornosti i procesuiranja istih", ističu iz Vlade.

Kolegij Vlade također ukazuje da primjeren odgovor i osuda ovakvih incidenata su učinkoviti samo uz uključivanje šire društvene zajednice zbog sprječavanja ovakvih događaja, ali i jačanja svijesti o njihovim negativnim kontekstima kao i otpornosti zajednice za svaku namjeru i aktivnosti koje narušavaju osnovne vrijednosti ove lokalne zajednice, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!