Bosna i Hercegovina     | 25.07.2020. 12:31 |

Udruženje za zaštitu životinja A.R.B iz Goražda udomljava napuštene pse u EU

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25.jula (FENA) - U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, lokalne  zajednice imaju obavezu zbrinjavanja pasa lutalica. Pozitivni  primjeri u ovom segmentu su rijetkost, ali izuzetaka ima. 

Već godinu dana na području Goražda djeluje Udruženje za zaštitu životinja A.R.B koje je za te potrebe na lokalitetu Šišeta izgradilo savremeno sklonište za pse lutalice, po evropskim standardima.

Predsjednica Udruženja Anela Čakal Ušanović pojašnjava da su za nepunih godinu dana udomili oko 70 pasa i to u zemlje Evropske unije. Trenutno su u toku završni radovi na kompletiranju potrebnih sadržaja, a sklonište je već odavno postalo dom brojnim psima sa ovog područja.

 - Udruženje za zaštitu životinja A.R.B. osnovano je prije nešto više od godinu dana kada je i počela izgradnja skloništa za životinje. Porodica Runge, osnivači i vlasnici EMKA grupacije, odlučili su se na pokretanje i finansiranje udruženja čiji rad ima za cilj zbrinjavanje pasa lutalica i pronalazak udomitelja u zemljama EU, odnosno Njemačkoj. Na taj način žele doprinijeti smanjenju broja neželjenih pasa lutalica koji predstavlja problem u skoro svim bh. gradovima pa tako i u BPK Goražde, ali i pružiti psima priliku za bolji, kvalitetniji i sretniji život – pojašnjava Čakal -Ušanović.

Dodaje da su većinu pasa pronašli u neposrednoj blizini skloništa, ostavljene tokom noći u kartonskim kutijama.

- Apelujemo na građane da to ne rade na takav način jer postoji opasnost da psi neće preživjeti ili se mogu izgubiti u obližnjoj šumi. Ukoliko zaista imaju potrebu da pse dovedu u sklonište trebaju se prvobitno informisati i u dogovoru sa A.R.B. timom izvršiti predaju pasa u sklonište -  ističu u Udruženju.

U skloništu trenutno boravi više od 70 pasa o čijem zdravlju i socijalizaciji brinu timaritelji i veterinari. Odmah nakon otvaranja skloništa osnovana je i Veterinarska stanica M.R. kako bi psi imali cjelokupan tretman na jednom mjestu.

„ Tim A.R.B.-a trudi se da boravak pasa u skloništu bude što kraći jer nakon standardne procedure smještanja pasa u sklonište, kao što je opšti klinički pregled, mikročipiranje pasa, izdavanje pasoša i cijepljenje protiv bjesnila, što je zakonska obaveza, za svakog psa se izrađuje profil sa osnovnim informacijama i fotografijama i nakon toga se objavljuje na web stranici Udruženja putem kojeg nas udomitelji kontaktiraju – pojašnjavaju u Udruženju.

Napominju da, nakon što se ustanovi javi da su ispunjeni svi uslovi za udomljavanje, psi se izvoze u EU putem jedinstvenog Traces NT sistema i organizuje se poseban transport do novih vlasnika.  

Jedan od osnovnih ciljeva rada Udruženja je smanjenje broja uličnih pasa kroz udomljavanje, ali i smanjenje reprodukcije i pojave novih pasa lutalica. Zbog toga je A.R.B. počeo sa projektom besplatne sterilizacije odnosno kastracije vlasničkih pasa, a nakon toga i uličnih pasa sa područja BPK Goražde.

Stanovnici Goražda koji su vlasnici pasa i žele sterilisati odnosno kastrirati svoje kućne ljubimce, a nisu do sada bili u mogućnosti, mogu zakazati termin u Veterinarskoj stanici i uraditi to besplatno. Potrebno je da u prostorijama Udruženja preuzmu vaučer i zakažu termin u  veterinarskoj stanici M.R. i njihov pas će biti sterilisan, a uz to i prilikom opšteg kiničkog pregleda tretiran protiv parazita, ističu u azilu.

- Savjetujem sve vlasnike pasa da ukoliko već nisu obavezno sterilišu/kastriraju svog psa jer osim neželjene reprodukcije, sterilizacija psa smanjuje rizik od pojedinih vrsta oboljenja i pojave kancera. Ukoliko se odlučite da to uradite besplatno u našoj stanici, kroz učešće u projektu A.R.B. naš tim će se potruditi da vam pruži vrhunsku uslugu kao i besplatno savjetovanje o psihofizičkom zdravlju psa - ističe   direktor Veterinarske stanice M.R. d.o.o. Adnan Kriještorac.

U Udruženju za zaštitu životinja A.R.B ističu da građani Goražda prepoznaju značaj ovog projekta.

- Građani se svakodnevno interesuju za rad našeg udruženja i ovom prilikom ih pozivamo da ukoliko žele kroz volonterski program učestvovati u radu skloništa i na taj način doprinijeti socijalizaciji pasa, mogu se javiti našem timu koji koordinira takve aktivnosti – poručili su iz tog udruženja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'