Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 11:18 |

Podrška inicijativi da austrijski državljani iz BiH dobiju status manjine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 podržava Inicijativu Bosanskog akademskog društva u Austriji da austrijski državljani sa bosanskim korijenima konačno dobiju ustavni status i priznanje nacionalne manjine.

-Ustavnom zaštitom Austrijanki i Austrijanaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine još primjerenije bi se osnažila njihova pozicija i ojačala lojalnost prema austrijskoj državi i vrijednostima demokratskog društva. Mnogi od njih već generacijama žive i rade, i tradicionalno su, po opštem mišljenju, na najbolji način socijalizirana i integrisana zajednica u demokratsko društvo Republike Austrije - navodi Asocijacija Krug 99 u saopćenju.

Kako se dodaje, sam zahtjev da se ostvari ustavno određenje bosanske nacionalne manjine u Republici Austriji svim građanima porijeklom iz BiH, bez obzira na njihovu raznoliku religijsku ili etničku pripadnost, "predstavlja iz postojećeg diskriminatornog etno nacionalističkog BH ambijenta, čin najveće civilizacijske važnosti i poštovanja".

-Njihovi doprinosi prosperitetu austrijske nacionalne države u statusu nacionalne manjine mogu biti snažan faktor, inspiracija i uzor toliko potrebnom preporodu bosanske države kao napredne demokratske nacije slobodnih građana. Živjeti bez diskriminacije podjednako kao i stigmatizacije, osnove su ljudskih prava i temeljnih sloboda svakog čovjeka koja se već ostvaruju u većini modernih  demokratskih država - suverenih nacija - saopćeno je iz Asocijacije Krug 99.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo