Svijet     | 27.07.2020. 11:33 |

Hong Kong zabranio okupljanje više od dvije osobe

FENA Internet

HONG KONG, 27. jula (FENA) - Hong Kong je u ponedjeljak objavio dodatna ograničenja u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja više od dvije osobe, zabranu večera u restoranima i obavezno nošenje maski na javnim mjestima, uključujući otvorene prostore.

Mjere, koje stupaju na snagu od srijede, predstavljaju prvi put da su gradske vlasti potpuno zabranile obroke u restoranima. Od kraja jula, više od 2.600 ljudi zaraženo je u Hong Kongu, od kojih je 20 preminulo.

- Situacija je veoma zabrinjavajuća  - izjavio je glavni sekretar gradskih vlasti Matthew Cheung, dodajući da je trenutna epidemija najozbiljnija s kojom se grad suočava.         

Nove mjere bit će na snazi sedam dana, kazao je.

Ta kineska teritorija prekinula je služenje večera od 18 sati dok brige rastu zbog trećeg vala zaraze, ali je dopustila restoranima i kafićima da tokom dana rade normalno.

Grad, ipak, bilježi nagli rast lokalne transmisije koronavirusa tokom protekle tri sedmice, dok je u nedjelju zabilježen peti uzastopni dan s dvocifrenim brojkama zaraze.

Vlasti su upozorile da su građani postali previše opušteni prema obavezama nošenja maski i fizičkog distanciranja.

One su tokom vikenda pojačale patrole, zatvarajući popularne plaže i uvodeći nova pravila na ograničavanju kretanja brodova i brodskih posada koji uplovljavaju u grad.

Bolnička služba Hong Konga saopćila je da se novi slučajevi registruju bržim tempom nego što ih bolnice mogu primiti, prenosi javni emiter programa RTHK.

Kineski ured za vezu u Hong Kongu saopćio je u nedjelju kako je centralna vlada jasno poručila da će jačati gradske kapacitete u testiranjima na virus i pomoći će u uspostavi bolnica za prijem zaraženih pacijenata, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo