Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 12:49 |

Deminerski timovi na području Tomislavgrada i Bihaća očistili još 20.723 m²

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) završili su dva deminerska zadatka na području Bihaća i Tomislavgrada. Završetkom ovih zadataka očišćeno je još 20.723 m² sumnjive površine.

U općini Tomislavgrad primopredaja završenog deminerskog zadatka izvršena je na lokaciji Slani dolac koja se nalazi nepunih šest km od mjesta Lipa, saopćeno je FUCZ-a. 

Na ovom zadatku, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja, bili su angažovani deminerski timovi FUCZ "Livno B" i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva). Od ukupne površine zadatka koja je iznosila 19.203 m² manuelnom metodom je urađeno 4.143 m², a pregama (psi sa vodičima) 15.060 m². 

Ovo područje, odnosno lokacija, prije rata se koristila za ispašu stoke, za lov i kao izletište. U toku rata bila je između linija konfrontacije, a do danas se nije koristila zbog sumnje na minsku opasnost.

Tehničkim izviđanjem ove lokacije otklonjena je opasnost od mina čime su se stvorili uslovi za sigurno kretanje čobana, lovaca i izletnika.

Na području Grada Bihaća deminerski tim FUCZ "Bihać B" završio je deminerski zadatak "Golubić Aerodrom".

Ovaj zadatak rađen je još 2005. godine od strane deminerske organizacije MEDECOM. U martu 2019. godine na predmetnoj površini, čija lokacija se nalazi u neposrednoj blizini kuća, pronađena je mina PROM nakon čega je BH MAC uputio zahtjev za angažovanje deminerskih kapaciteta FUCZ kako bi se pregledala utvrđena rizična površina koja je prvobitno iznosila 1.520 m2, a naknadno je utvrđeno da očišćena površina iznosi 1.803 m2. FUCZ je angažovala mašinski tim koji je akreditovanom mašinom izvršio skidanje nabačenog sloja zemlje i šuta sa predmetne površine do nultog nivoa, nakon čega je deminerski tim "Bihać B" pristupio manuelnom čišćenju. Ova lokacija nalazi se u neposrednoj blizini kuća.

Primopredaja je obavljena između predstavnika FUCZ-a i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnik Grada Bihaća je upoznat s obavljenim radovima i granicama deminirane površine. 

Na ovim zadacima nisu pronađena minsko-eksplozivna sredstva, navodi se u saopćenju FUCZ-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'