Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 16:35 |

Bogdanić i Stevandić: Osigurani uvjeti za održavanje lokalnih izbora

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Bogdanić (SNSD) je nakon sjednice tog doma izjavio novinarima da je najbitnije da je budžet institucija BiH usvojen i da je na taj način omogućeno funkcioniranje institucija, te da se mogu legitimno, legalno, prema terminu kako je određen održe lokalni izbori u BiH.

- U Zajedničkoj komisiji za usaglašavanje teksta budžeta smo bili stava da se neke proceduralne i neke druge mane koje su se provukle u usvajanju budžeta, isprave. Na kraju je velika stvar da se postigla saglasnost - naveo je Bogdanić.

Dodao je kako očekuje da su na ovaj način u potpunosti otkolonjene sve nedumice kad je u pitanju procedura u vezi s lokalnim izborima.

- S druge strane, mislim da je vrijeme da se okrenemo životu, privredi. Usvajanjem ovog budžeta sigurno će se olakšati rad institucija, a u prvom redu da se nađe način da se pomogne privreda i da se u ovom vremenu pandemije i ekonomske krize koja nas očekuje, usmjere sredstva prema privredi i prema građanima BiH - naveo je Bogdanić.    

Poslanik Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub) izjavio je novinarima da su izbori centralno i najvažnije pitanje, dodajući da se štampanje glasačkih listića ne može vršiti pet dana pred izbore nego da se mora imati sve obezbijeđeno unaprijed.

- Najvažnije je da će demokratski procesi u BiH biti nastavljeni, da će lokalni izbori biti provedeni, da će biti osigurana sredstva za njih i da nećemo imati nelegitimne predstavnike nakon isteka roka njihovih mandata od četiri godine - kazao je Stevandić.

Dodao je da je to najvažnije pitanje „koje čuva civilizacijske vrijednosti i demokratski sistem“.

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta