Bosna i Hercegovina     | 27.07.2020. 16:42 |

Salkić: Ne smije se šutjeti na nezamislivu rehabilitaciju i nagrađivanje zločina

FENA Saopćenje

ŽEPA, 27. jula (FENA) - Nezamislivo је da se ratni zločinci rehabilituju i nagrađuju - rekao је potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, dodajući kako se na takve stvari ne smije šutiti. 

-Mi se moramo snažno boriti protiv toga i snažno podići glas. Njihove aktivnosti jačaju, zato što je naš odgovor uglavnom šutnja. Naš glas protiv takvih pojava se, čini mi se, sveo na nekoliko udruženja i pojedinaca. Pozivam sve da se probudimo, jer ako ne budemo govorili istinu, oni će više govoriti o svojim lažima. Istina je na našoj strani i moramo je uvijek ponavljati – naveo je Salkić, koji je zajedno s preživjelim Bošnjacima iz Žepe, predstavnicima udruženja žrtava genocida, Islamske zajednice i vlasti, prisustvovao obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima te "zaštićene zone“ UN-a. 

Podsjetio je da smo ovih dana svjedoci inicijative ratnog zločinca Momčila Krajišnika, po kojoj svi oni koji su bili tzv. stvaraoci ovog entiteta trebaju imati novčanu naknadu.

-Smatram da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva novčana naknada, a posebno je neprihvatljivo i necivilizacijski rehabilitirati ono što su oni učinili i stavljati u historijski kontekst da su oni učinili veliku stvar za Srbe. To je poraz za civilizirani svijet, u kojem je nezamislivo da se ratni zločinci rehabilituju i nagrađuju – poručio je potpredsjednik bh. entiteta RS.

Program u Žepi je započeo u Memorijalnom centru, gdje je intonirana država himna i proučena Fatiha za 495 šehida iz ovog mjesta, čija su imena ispisana na spomen-pločama, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika. 

Potom, nedaleko od Memorijalnog centra, upriličeno je otvorenje Ratne spomen – sobe Žepske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u kojoj se, između ostaloga, nalaze ratne fotografije, fotografije poginulih boraca, različite knjige i drugi eksponati. 

-Majke, članice udruženje žrtava, nama su inspiracija kako treba da se borimo i istrajemo u našoj borbi. Jedna majka danas kaže da stalno treba ponavljati da je ovaj entitet nastao na genocidu i zločinima, ali je, nažalost, malo onih koji su spremni da to ponavljaju i govore. Malo je onih koji su spremni da govore da nije normalno i moralno da takva teritorijalna zajednica funkcioniše, a da uz to, preživjele žrtve trpe nepravdu od takve zajednice – rekao je Salkić. 

Današnje obilježavanje u Žepi je održano u okviru programa obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Trinaest dana nakon što su ušli u "zaštićenu zonu“ UN-a Srebrenica, pripadnici Vojske RS, predvođeni osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, ušli su u "zaštićenu zonu“ UN-a Žepa. Dva dana kasnije, zarobili su, a potom i ubili članove pregovaračkog tima, uključujući i Avdu Palića, komandanta odbrane Žepe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo