Stranačke aktivnosti     | 28.07.2020. 13:33 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić: Za automobile 750.000 KM, a za Krajinu ni planiranih 450.000 KM

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je budžet u kojem nema prethodno planiranih 450.000 KM za saniranje posljedica migrantske krize. Tim povodom reaguje Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u USK:

„Bila sam nezadovoljna kad sam čula da će za saniranje posljedica migrantske krize biti izdvojeno tek 450.000 KM. Kad je Dom naroda to oborio, nezadovoljstvo je preraslo u ogorčenje kao i kod svih građana USK. Tim više što je u istom tom budžetu usvojeno 750.000 KM za nabavku automobila.

Ponosna sam, naravno, što zastupnici Naše stranke nisu glasali za ovakav budžet i zahvalna svima drugima koji to nisu učinili.

Vladajuća koalicija ovakvim je budžetom pokazala bezobzirnost prema svim građanima BiH, a naročito prema nama iz USK. Poniženi smo i poručeno nam je da mi nećemo biti njihova briga.

Jedina pozitivna stvar u ovom budžetu je što su osigurana sredstva za lokalne izbore te se nadam da će i građani USK poručiti strankama čiji su zastupnici glasali za ovakav budžet da ni oni nisu naša briga.

Izignorisana je činjenica da je policija u USK legitimirala samo u toku 2019. godine 48.320 migranata – to je cijeli Bihać. Da ništa drugo ne radi, to je bilo dovoljno da svi policajci u USK ispune radnu normu za tu godinu. Stopa kriminaliteta u 2019. godini u odnosu na 2018. i 2017. godinu, porasla je više od 100 posto, a najviše u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. U migrantskoj populaciji evidentirano je 205 krivičnih djela. Od ubistava, do ubistava u pokušaju, teških krađa, oštećenja tuđe imovine, narušavanja nepovredivosti doma, narušavanja javnog reda i mira itd. U sprečavanju i rješavanju tih kriminalnih djela povrijeđeno je 14 policajaca. Pritom se stopa kriminaliteta nevezana za migrante nije smanjila, naprotiv.

USK policija svoj posao obavlja nadilazeći i vlastite snage. Njoj nedostaje najmanje sto novih policajaca, kao i sredstava za rad, među koje spadaju i automobili koje je državni vrh odlučio kupovati sebi.

Od početka migrantske krize, USK je dobio ukupno 2,7 miliona KM, pri čemu je milion omogućila međunarodna zajednica.

Osim što nas je državni nivo vlasti ponizio ukidajući nam i 450.000 KM pomoći, posebno smo izrevoltirani činjenicom da već tri godine, koliko traje migrantska kriza, nije definirana strategija upravljanja njom. To je ono što USK ne može, što je u opisu posla državnog nivoa vlasti. Nakon jučer usvojenog budžeta, mi se više tome ni ne nadamo. Naš jedini cilj postaje da vladajuća koalicija ode s vlasti. Težina migrantske krize se gotovo uduplava sa svakom njihovom novom odlukom. Migrantima želimo da nađu svoj mir, jer to je jedini način da ga i građani USK ponovo steknu. Što se duže budu pitali SDA, HDZ, SNSD i njihovi sateliti, to će duže trajati naša agonija.“

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'