Ekonomija     | 28.07.2020. 14:19 |

CIGRE BiH - Podrška uglednih stručnjaka

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Dvojica stručnjaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine Ismar Volić i Zlatan Akšamija, koji žive i rade u SAD, iskazali su veliko interesovanje za učešće u radu Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE).

Kako je rečeno na posljednjoj sjednici Upravnog odbora ove asocijacije, riječ je o stručnjacima poznatih svjetskoj naučnoj javnosti. Matematičar Ismar Volić sa Univerziteta u Bostonu vrhunski je istraživač u algebarskoj topologiji, a Zlatan Akšamija sa Univerziteta u Massachusettsu u oblasti računalne nanotehnologije.

Oni su izrazili spremnost da stručnim radovima učestvuju u radu savjetovanja, okruglih stolova i drugih skupova CIGRE BiH, ali i da putem informatičkih komunikacija budu na vezi kad god je potrebno da se čuje njihovo mišljenje ili savjet.

Volić i Akšamija dali su veliki doprinos u pripremi i objavljivanju specijalnog izdanja časopisa “BH Elektrotehnika” koji će uskoro biti dostupan čitaocima.

Upravni odbor CIGRE vezu sa stručnjacima iz dijaspore će i dalje širiti povezujući se sa istaknutim pojedincima porijeklom iz BiH koji znanjem, statusom, ugledom mogu doprinijeti boljem radu, rješavanju problema koje struka uočava, te razmjeni informacija i afirmaciji Bosne i Hercegovine, rečeno je Feni u BH Komitetu CIGRE.

Osim sa dijasporom CIGRE BiH će, zahvaljujući nedavno formiranom Forumu mladih inženjera, pomoći članovima do 35 godina starosti u razvijanju karijere uključujući i unapređenje profesionalnih sposobnosti. Radom ovog foruma rukovode predsjednik Adnan Mujezinović sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i njegovi zamjenici Mladen Banjanin, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, te Ivan Ramljak iz Elektroprivrede HZ HB Mostar.

Ovaj vid promovisanja i ličnog stručnog unapređenja mladih inženjera prihvaćen je u 22 zemlje svijeta sa svih kontinenata. Mladi inženjeri BiH čine značajnu skupinu među 400 članova CIGRE BiH, a kako je najavio predsjednik ove asocijacije Edhem Bičakčić, taj broj će se nadalje povećavati zahvaljujući, između ostaloga, i spremnosti studenata, i tek zaposlenih inženjera da putem CIGRE predstave svoja dostignuća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

CIGRE BiH formira sekciju za geotermalnu energiju

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Cirih: Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta