Ekonomija     | 28.07.2020. 14:55 |

MMF protiv bilo kakvih pokušaja konverzije kredita u francima u KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Međunarodni monetarni fond se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, izjavio je danas rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell.

On je istaknuo da nije uloga parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od agenata privatnog sektora te da bi takva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcionisanje kreditnog tržišta u BiH u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane korona virusom.

- Razumijemo da se mnogi dužnici bore da servisiraju svoje dugove ali smatramo da je ispravan način za rješavanje ovih poteškoća kroz moratorij na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH - izjavio je Jewell, saopćeno je iz Ureda MMF-a u BiH.

On je također naglasio da bi nametanje obvezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po budžet Vlade Federacije BiH.

Rezidenti predstavnik MMF-a je podsjetio kako su se u okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu.

- Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF - zaključio je Jewell.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom