Svijet

U Nizozemskoj u sedam dana 1.329 pozitivno testiranih na koronavirus

Internet

DEN HAAG,  28. jula (FENA) - Nizozemski institut za javno zdravstvo saopćio je u utorak da je 1.329 ljudi testirano pozitivno na koronavirus u prošloj sedmici, povećanje od 342 slučaja od prethodnih sedam dana.

Devet osoba je preminulo, dvije više u odnosu na sedmicu ranije. Broj umrlih od početka epidemije u Nizozemskoj sada iznosi 6.145, iako je stvarna brojka u većini zemalja vjerovatno viša zbog nedovoljnih testiranja i prikupljanja podataka.

Institut je saopćio da je broj testova provedenih u posljednjih sedam dana porastao za skoro 23.000. U Nizozemskoj su se pojavile brige zbog novih klastera zaraze, posebno u drugom najmnogoljudnijem gradu u zemlji, Rotterdamu.

Institut za javno zdravstvo registrovao je 133 aktivna klastera u zemlji s prosječnim obimom od skoro šest osoba.

- Broj klastera zaraze kao rezultata kontakata s članovima porodice, prijateljima, na zabavama, radnom mjestu ili kroz druge aktivnosti relaksiranja je u porastu - saopćio je institrut.

Vladin tim za bavljenje epidemijom koronaviruisa raspravlja da li da preporuči šire nošenje maski za lice. Trenutno je nošenje maski jedino obavezno u javnom saobraćaju, prenosi AP.

(FENA) L.A.