Regija

U Sloveniji 14 novozaraženih, jednak broj kao prethodni dan

Agencije, Foto FENA /

LJUBLJANA, 29. srpnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 919 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza koronavirusom i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu slovenska vlada.

To je jednak broj dnevno oboljelih kao prethodni dan kad je na 874 testa registrirano 14 infekcija, uz jednog preminulog.

Trenutno je u Sloveniji hospitaliziran 21 pacijent koji se liječi od covida-19, što je četvoro više nego prethodni dan, a troje među njima trebaju intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 2115 slučajeva infekcije koronavirusom, trenutačno je 237 aktivnih slučajeva, a do sada je umrlo 117 osoba koje su nosile zarazu.

Kako je u utorak objavila slovenska vlada, a prema podacima za protekla dva tjedna, 40 posto svih novih zaraza odnosi se na žarišta u radnim sredinama, odnosno na poslu. Vodeći infektolozi kažu da je sadašnje stanje s koronavirusom u osjetljivoj fazi i "na rubu", kad broj novozaraženih varira, pa ovisno o pridržavanju epidemioloških mjera u idućem razdoblju može padati, ali i rasti.

Trenutno se ne predviđa pooštravanje mjera, pa niti kontrolnog režima na granici s Hrvatskom iako po ocjenama nekih slovenskih epidemiologa stanje u zemlji u kojoj trenutno ljetuje velik broj slovenskih građana "nije sasvim pod kontrolom".

Na jučerašnjem sastanku u Ljubljani ministara vanjskih poslova Anžea Logara i Gordana Grlića Radmana koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji u obje zemlje i razmjeni iskustava dogovoren je nastavak suradnje i koordinacije na stručnoj i političkoj razini, a demantirane su i neslužbene špekulacije medija da Slovenija sredinom kolovoza planira "zatvoriti" granicu s Hrvatskom i da vlada turistima preporučuje da ove godine zbog opreza odmor provedu u domovini.

(FENA) C.K.