Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 09:31 |

Zenica - Otkazan centralni program Manifestacije 'Lastavica 2020'

FENA Saopćenje

ZENICA, 30. jula (FENA) - Organizacioni odbor Manifestacije "Lastavica 2020" zbog usložnjavanja epidemiološke situacije u vezi s pandemijom koronavirusa, a na osnovu instrukcije reisu-l-uleme Kavazovića i naredbi kriznih štabova kojim je zabranjeno okupljanje više od 100 osoba na otvorenom prostoru, donio je odluku o otkazivanju centralnog programa ove manifestacije planiranog za nedjelju 2. augusta 2020. godine na platou Lastavica.

- Dovište Lastavica je dio naše viševjekovne tradicije. Ono je svjedok našeg postojanja i življenja vjere na ovom prostoru. Lastavica je priča o nama koja je starija od dolaska Mehmeda Fatiha na ovo područje i naša poveznica s precima bogumilima. Stoga je naša vjerska i kulturološka obaveza poštivanje te tradicije. No, važnije od Lastavice su zdravlje i životi naših džematlija - saopćeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.

Kako bi se održao kontinuitet i tradicija učenja Lastavičke dove odlučeno je da će se dova proučiti u džamiji Seoci, ali da će njoj prisustvovati samo imami i predsjednici džematskih odbora džemata Babinskog sliva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana