Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 14:01 |

Za izgradnju autoputa Vukosavlje-Brčko potrebno 600 miliona KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30.jula (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) odlučila je danas da se finansiranje, projektovanje i izgradnja dionice autoputa Vukosavlje - Brčko realizuje putem takmičarskog dijaloga, u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama.

- Ukupna procijenjena vrijednost kapitalne investicije je 600.000.000 KM – saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Akcionim planom izgradnje autoputeva određeno je da će se dionica autoputa Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom, u dužini od oko 70 km, realizovati kroz izgradnju dvije dionice autoputa i to dionicu Vukosavlje - Modriča - Brčko, u dužini od 33 km, i dionicu Brčko – Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom, u dužini od 37 km.

Svrha projekta autoputa Vukosavlje - Brčko je, kako se navodi u saopćenju iz entitetske vlade, da omogući bolje povezivanje mreže autoputeva unutar RS, uključujući i povezivanje sa Republikom Srbijom, zatim razvoj lokalnih zajednica, kao i razvoj lokalne i regionalne ekonomije, čime se postiže jednaka važnost Projekta kako na lokalnom nivou, tako i na nivou čitavog entiteta.

Na sjednici vlade prihvaćen je i Prijedlog strategije razvoja socijalnog stanovanja u tom bh.entitetu do 2030. godine.

Pravo na ovaj vid stanovanja, po nižim cijenama, imaju osobe koje iz različitih, a prvenstveno ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih razloga, nisu u mogućnosti da samostalno obezbijede stambeno pitanje na tržištu, koje bi bilo dostojno čovjeka, napominju iz entitetske vlade.

Usvojena je i informacija o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plaće radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja za period jul-decembar 2019. godine.

Za dodjelu podsticaja, za prvi obračunski period, prijavio se ukupno 501 privredni subjekt koji zapošljava 38.279 radnika, od čega je 67 preduzetničkih radnji.

Sredstva podsticaja za prvi obračunski period, isplaćena su u iznosu od 3,2 miliona KM za 450 privrednih subjekata, za oko 13 hiljada radnika.

Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 39 općina RS.

Na sjednici je entitetska vlada zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi neophodna finansijska sredstva u iznosu od 10 miliona KM za potrebe investicionih ulaganja u Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci, odnosno završetak izgradnje zgrade za potrebe smještaja Arhitektonsko - građevinsko - geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, završetak opremanja Pozorišne scene u Studentskom domu „Paviljon 4“, te izgradnja Edukativnog centra za predškolsko obrazovanje - zgrada dječijeg vrtića.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana