Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 14:25 |

Mitropolit Hrizostom obišao napadnutu crkvu Sveti Sava u Blažuju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da je napad na crkvu Sveti Sava u Blažuju istovremeno i napad na cjelokupnu Srpsku pravoslavnu crkvu, a prije svega na srpski narod.

U saopćenju iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića se navodi da je mitropolit Hrizostom istakao da je skrnavljenje i pljačka pravoslavne crkve u Blažuju isplaniran i osmišljen čin, jer pljačka nije slučajnost, a nije slučajnost ni obijanje crkve.

- Najviše nas žali činjenica da poslije svakog ovakvog čina, organi gonjenja i pravosudne institucije izjave da su počinioci ovakvih djela djeca ili omladina. Sada imaju priliku da uhvate počinioce ovog vandalskog čina, na osnovu krvi koja je ovdje pronađena, te da se adekvatno kazne - rekao je mitropolit Hrizostom nakon obilaska ovog pravoslavnog hrama.

On je pozvao građana Sarajeva, posebno vjernike, da prijave počinioce ovog djela, ako znaju ko su, te apelovao na organe vlasti u Federaciji BiH da posvete pažnju crkvi u Blažuju i da više ne dozvole skrnavljenja svetih hramova.

- Ovakva djela su, prije svega, njihova sramota, jer nisu posvetili pažnju i zaštitili ovaj hram od vandala, razbojnika i pljačkaša - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski je rekao da će Srpska pravoslavna crkva tražiti i nadoknadu materijalne štete, jer su napadi na njene crkve postale česte pojave.

- Duša nas boli zbog ovog vandalskog čina, jer svaka provala u crkvu predstavlja njeno skrnavljenje. Moramo naći duhovnu snagu da to u sebi saniramo, da sebe smirimo, da molimo Boga i Svetoga Savu da nas ohrabre, da i pored ovakvih uvreda i dalje ostanemo ono što jesmo - pravoslavni Srbi, sveštenici, posebno ovdje u Blažuju, Ilidži, Sarajevu, da nas ne pokolebaju ovakvi postupci - rekao je mitropolit Hrizostom.

Vidno potresen i zabrinut ovim događajem, mitropolit Hrizostom je rekao da je danas došao da ohrabri srpski narod i sveštenstvo u Blažuju, da pokaže njihovo jedinstvo, te izrazio nadu da se ovakav nemili događaj više neće ponoviti.

On je podsjetio da je crkva Svetog Save u Blažuju drugi put ove godine oskrnavljena, te da je dugo vremena na meti razbojnika i vandala koji dolaze da Srbe i srpsko sveštenstvo, prije svega, povrijede, a ne samo pokradu.

- Materijalno se lako nadoknadi, ali ta duhovna povreda bića srpskog naroda i crkve Božije predstavlja veliku štetu, jer je riječ o velikoj boli i patnji koju mi doživljavamo - istakao je mitropolit dabrobosanski.

On ističe da je Blažuj bio za srpski narod Sarajeva i Sarajevskog polja od veoma velikog značaja, kao što je Kosmet za cio srpski narod i da je jako žalosno da se ovo dešava.

- Blažuj i hram Svetog Save bili su jedno od najsređenijih srpskih mjesta, a hram Svetog Save u njemu je podigao mitropolit Georgije Nikolajević koji je i sahranjen u porti crkve" -podsjetio je mitropolit Hrizostom.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić ponovio je da napadi na vjerske objekte ne doprinose pomirenju naroda u BiH, a povratnicima ne ulivaju sigurnost, posebno Srbima koji žele da se vrate u Blažuj, te izrazio nadu da će se pronaći počinioci ovog vandalskog čina i adekvatno kazniti.

- Ministarstvo će, u saradnji sa resornim federalnim ministrastvom, izdvojiti određena sredstva da se koliko-toliko nadoknadi materijalna šteta hramu Svetog Save u Blažuju - istakao je Lučić, te dodao da bi u narednom periodu trebalo da budu instalirane kamere koje će pokrivati ovo crkvu.

Paroh blažujski Darko Danilović uočio je 27. jula ujutro da je crkva Svetog Save u Blažuju opljačkana i da su ukradene najvrednije stvari - sveti tasovi, pozlaćeni krstovi, te šest kandila, ali i drugi rekviziti koji se nalaze u svakom pravoslavnom hramu.

Na odvaljenim vratima hrama uočeni su tragovi krvi, te alata kojima je obijena crkva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo