Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 14:55 |

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva građane na pridržavanje mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poziva građane i institucije u Kantonu Sarajevo, pred nastupajući Kurban-bajram, da su obavezni striktno se pridržavati mjera iz Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su u primjeni od 25. jula 2020. godine. 

U Naredbi je naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz obavezno držanje fizičke distance od najmanje jedan metar. Okupljanje u zatvorenom prostoru dozvoljeno je do maksimalno 50 osoba, a na otvorenom do 100 osoba, uz držanje obavezne distance od najmanje dva metra. 

- Apeliramo na građane da se posebno u nastupajućim praznicima suzdržavaju od bliskih međusobnih kontakata u smislu rukovanja i ljubljenja, te porodičnih okupljanja sa većim brojem osoba na jednom mjesto - naglašavaju iz Kriznog štaba. 

Također, apeliraju na građanstvo da tokom Bajramskih praznika izbjegavaju sve veća okupljanja, pa čak i okupljanja sa rodbinom, jer ista nose rizik širenja infekcije. 

- Posebno apeliramo na osobe koje dolaze iz inostranstva sa područja koja su pogođena Covid-19 infekcijom, da izbjegavaju rodbinska okupljanja i u slučaju da imaju neki od simptoma: suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dijareja, bolovi u grudima ostanu u kućama i obrate se ljekaru za daljnje analize. Štiteći sebe, minimiziranjem rizika od infekcije, štitimo i najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. U skladu sa navedenim i Islamska zajednica BiH je uputila apel da ovaj Bajram obilježimo, uz poštivanje svih epidemioloških mjera - ističu u Kriznom štabu. 

Dodaju i kako smo u prethodnom periodu svjedoci pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a jedan od uzroka je bio i masovni dolazak osoba iz inostranstva krajem maja i početkom juna. 

- Ponovno apeliramo na građane da nose maske u svim zatvorenim prostorima, i na otvorenim prostorima ukoliko nije moguće držati distancu od dva metra. Također molimo da se minimizira bliski kontakt sa prijateljima i rodbinom - naglašavaju iz kantonalnog Kriznog štaba. 

Podsjećaju i da je Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dozvoljen rad ugostiteljskih objekata ne duže od 23.00 sata, uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera: distance, dezinfekcije prostora, stolova i ruku, odnosno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Pozivaju građane Kantona Sarajevo na maksimalan oprez, te ističu da je jedini učinkovit način borbe protiv epidemije koronavirusa striktno pridržavanje propisanih mjera, lična odgovornost i dobra saradnja građana i zdravstvenih radnika. 

- Cijenimo da je to jedini način kojim možemo svi zajedno doprinijeti prevazilaženju novonastale epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo - poručuju iz Kriznog štaba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana