Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 15:23 |

Potpisan memorandum o saradnji u promovisanju slobode izražavanja i medija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o zajedničkoj saradnji u promovisanju slobode izražavanja i medija u državi.

Ističući važnost dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, ambasadorica Kavalec je izjavila da će ovaj memorandum omogućiti izradu metodologije za prikupljanje i razmjenu informacija o kršenjima slobode izražavanja i medija, u skladu s međunarodnim obavezama i standardima.

- To bi trebalo doprinijeti kreiranju politike djelovanja u cilju očuvanja te slobode i zaštite medijskih profesionalaca u BiH - dodala je Kavalec.  

Ministar Lučić je kazao da je sloboda izražavanja katalizator svih ljudskih prava te da su profesionalni mediji jedan od stubova demokratije i ključni faktor u promociji i poštivanju ljudskih prava u BiH.

- Svjesni smo da je mnogo posla pred nama. Odlučni smo da se u punom kapacitetu posvetimo ovoj oblasti, a uz podršku naših partnera, kao što je Misija OSCE-a u BiH, ne sumnjamo u pozitivan rezultat, na dobrobit poštivanja ljudskih prava i zaštite medijskih profesionalaca - kazao je Lučić.  

Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH su ponovo istakli svoju predanost u prevladavanju izazova vezanih za slobodu medija i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom