Bosna i Hercegovina     | 01.08.2020. 15:40 |

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta - 2. august

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, kada je u gasne komore u noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, poslato i pogubljeno 2.897 Roma u logoru Aušvic u takozvanom Porodičnom kampu za Cigane.

Ovaj datum je prihvatilo i Vijeće Evrope, a na inicijativu romskih organizacija obilježava se širom Evrope od 2012. godine. Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine i zvanično se proglašava Dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježava se stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog svjetskog rata, a zvanično je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen, saopćeno je iz Asocijacije mladih Roma "AKSIOM".

Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor.

Pored Jasenovca, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.

Ispočetka je logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv "Ciganski logor". Kasnije su ih prebacivali u Donjoj Gradini na drugoj obali Save, mjestu masovnog stradanja.

Imajući u vidu značaj ovog datuma i potrebu da se javnost informiše o danu kada se sjećamo nevino stradalih romskih žrtava holokausta, osjećamo veliku potrebu da se kroz sredstva javnog informisanja u informativnim emisijama objavljuju sadržaji koji govore o ovom datumu i događajima koji su prethodili njegovom obilježavanju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo