Stranačke aktivnosti     | 01.08.2020. 18:25 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Dževad Adžem: Demokratska fronta nije u “prirodnoj” koaliciji sa SDA ali je očigledno da su SDP i NS u “neprirodnoj” opoziciji državi BiH

U Bosni i Hercegovini se dešavaju stvari o kojima je teško govoriti ali je nemoguće ćutati (citat Edmunda Burkea), prvenstveno zbog neobjašnjive potrebe lidera SDP-a i NS da Demokratsku frontu optuže za izdaju ljevice pri tome ne shvatajući da je ostanak u opoziciji u stvari opoziciono djelovanja protiv BiH. Prije svega, SDP i NS bi trebale građanima BiH predstaviti ljevicu u pravom smislu te riječi ako uopšte razumiju globalni politički kontekst čiji je nus proizvod globalizacija i kakva je u stvari pozicija ljevice, ako je postavimo u geopolitički kontekst. Odgovorno tvrdim da je današnja ljevica u BiH prevaziđena i da je djelovanje ljevice u BiH zastarjelo prvenstveno zbog kontinuiranog nastojanja da se i radnopravni odnosi, kultura i sadašnje društvo znanja i informacionih tehnologija vrati u predindustrijski period. Život se odvija ovdje i sada, i umjesto izgradnje inkluzivnog društva background nastupa ljevice je obogaćen folklornom ikonografijom vremena koje je prevaziđeno. Geopolitika nije ništa drugo do spoj politike i geografije i geopolitika ne tangira male zemlje koje intenzivno gube svoj suverenitet jer suverenitet je u direktnoj vezi sa vojnom moći kojom država raspolaže ili pak ekonomskom moći u smislu značajnije uloge u svjetskoj ekonomiji. U svom razmišljanju koristim pojam geopolitika samo zbog toga što dogovori velikih sila imaju uticaj na prekrajanje ili očuvanje međunarodno priznatih granica „malih“ zemalja a takav je prostor Zapadnog balkana, i samim tim i BiH.

Dakle ostati u opoziciji državi BiH u vremenu u kojem slijedi definitivno rješavanje pitanja nezavisnosti Kosova, u vremenu kada gospoda Čović i Dodik nastavljaju „udruženim političkim poduhvatom“ stvoriti preduslove za disoluciju BiH i ostvariti ciljeve zbog kojih je i izvršena agresija na BiH, takav politički diletantizam i nerazumijevanje politike kao sredstva za ostvarivanje cilja je naprosto nedopustiv. Narativi o tome da je Demokratska fronta ulaskom u vlast na državnom nivou izdala građane BiH spada u kategoriju političke nekorektnosti, jer sama tvrdnja o izdaji morala bi biti podkrijepljena tezama kojima se to dakazuje i potvrđuje.

Shodno tome i samo upućivanje ANP u Brisel i njegovo prihvatanje moralo bi se tretirati kao izdaja ideje o pristupanju BiH NATO savezu. Uspostavljanje DKP mreže koja će predstavljati državu BiH umjesto dosadašnje koja je zagovarala podjelu, i to bi SDP i NS trebali okarakterizirati kao izdaju interesa BiH. Uspostava novog saziva CIK-a koji će omogućiti implementaciju demokratske volje građana na izborima umjesto prethodnog saziva koji je bio opterećen uticajem gospode Čovića i Dodika i to bi se trebalo nazvati izdajom. Nepristanak Demokratske fronte na izmjenu Ustava BiH koju ultimativno zahtjeva HDZ kako bi se produbila diskriminacija a time spriječile implementacije presuda Suda u Strazburu koje se odnose na prava svih da biraju i budu birani, i to bi se trebalo svesti pod termin izdajničke politike DF-a.

Korona virus je klasičan primjer iz koga se moraju izvući pouke i to da lokalno može postati globalno a da se svi procesi po istom pincipu sa globalnog nivoa odražavaju i na lokalni nivo. Pojava Koronavirusa na najdirektniji je način oborila sve postulate koji karakteriziraju globalizaciju a koji su se ogledali u kompresiji vremena i prostora, o slobodi trgovine, kretanju ljudi, roba i kapitala, o odsustvu državnog intervencionizma i tržištu koje je kao trebalo biti regulator svih odnosa. Preko noći je svijet kakav poznajemo nestao. Nacionalne države su zatvorile svoje granice, zabranjeno je kretanje ljudi i roba a kapital je naprosto napustio prostor nerazvijenih zemalja.Cijenu je, kao ni u jednom periodu razvoja ljudskog društva platila radnička klasa. Nestala je solidarnost, humanost, jednakopravnost i svaka od zemalja je krenula iz početka, a uspijeh svake od zemalja zavisit će od nacionalne ekonomije i ključnog resursa nove ekonomije, čovjeka.

Sve se odvija brzo u skladu sa upotrebom novih informacionih tehnologija, medija i inovacija. U svemu ovom BiH a time i FBiH, bavi se posljedicama tektonskih poremećaja u zdravstvu, ekonomiji i finansijskom sektoru bez jasne vizije i konkretnog odgovora za zbrinjavanje oboljelih, mjere proaktivne ekonomske politike i obezbjeđenje sredstava za ekonomski restart. Zašto je sve ovo važno i kakve to ima veze sa pozicijom ili opozicijom u BiH. Prevashodno za stanje u zemlji najodgovorniji su izabrani zvaničnici bez obzira da li pripadaju poziciji ili opoziciji. Izabrani od građana odgovorni su za javne politike u zdravstvu, obrazovanju, sigurnosti, pravosuđu, ekonomiji i dužni su svoj posao obavljati u svrhu obezbjeđenja pomenutih usluga. U izbornim programima svih političkih stranaka preovladava opredjeljenost na provođenju reformi ali kada reformski zakoni i dođu na dnevni red, kao što je to bio zakon kojim bi se realni sektor rasteretio ogromnog opterećenja direktnim porezima na platu čije bi smanjenje direktno uticalo na domaće i strane investicije, zakon je povučen iz procedure i ostavljen na čekanje. Isto je i sa Zakonom one stop shop koji bi riješio barijere u lakoči poslovanja pri otvaranju novih privrednih subjekata ili konkurentnosti koju nećemo postići bez ulaganja u inovacije ili uvozom novih tehnologija. Ukoliko je ljevica spremna da djelujemo u ovom smjeru bez spinovanja i lažne empatije onda smo u vremenu kada je najbolje vrijeme za djelovanje DANAS.

Kašnjenje u dobijanju statusa kandidata ili ulaska BiH u aktivno članstvo EU koštalo nas je minimalno 20 milijardi eura grant sredstava koje bi kao i Hrvatska dobili u novom aranžmanu zemalja EU. Ovako, 1500 milijardi koje će biti na raspolaganju zemljama članicama EU poslužit će za brži izlazak iz velike ekonomske krize a to će izazvati potražnju za novom radnom snagom i kadrovima. Nespremni i okrenuti međusobnom optuživanju za stanje u kome do izražaja dolazi rastuće siromaštvo ne činimo ništa osim što naše građane i 330 hiljada nezaposlenih stimulišemo da napuste prostor FBiH. Nekada je prognanstvo iz zemlje smatrano najsramnijom kaznom, a danas, ono što politika u FBiH čini jeste nasilan progon građana koji niko više ne doživljava kao kaznu već kao jedinu nadu za život dostojan čovjeka. Dakle, nismo svi jednako krivi ali smo kao članovi političkih partija jednako odgovorni bez obzira da li smo ljevica, centar, desnica ili neka od tzv narodnih stranaka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom