Svijet     | 03.08.2020. 16:18 |

Dvije godine nakon tragedije otvoren novi most u Đenovi

FENA Internet

MILANO, 3. augusta (FENA) - Dvije godine nakon što su u njegovom rušenju poginule 43 osobe, obnovljeni đenovski most na autoputu Morandi ponovno je otvoren. Završetak radova je u suprotnosti s odugovlačenjima na drugim infrastrukturnim projektima u Italiji.

Potpuno novi, kilometar dugački most, koji je dizajnirao slavni arhitekta Renzo Piano, zamjenit će staru građevinu koja se raspala 14. augusta 2018., u jednoj od najtežih italijanskih civilnih katastrofa proteklih nekoliko decenija.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je da će to biti „simbol nove Italije koja se ponovo diže“.

U intervjuu za novine Corriere della Sera, Piano je kazao kako je zamislio  da će most i njegovi eliptični stupovi visoki 40 metara simbolizirati brod u potrazi za mediteranskim svjetlom i da savršeno odgovara karakteru tog lučkog grada.

Današnji slavljenički ton otvaranja novog mosta uslijedio je je nakon duge i još nedovršene pravne bitke oko mosta, koja je izložila u javnosti višegodišnje loše upravljanje i održavanje građevine pod upravom Autostrade per l’Italia, privatnog koncesionara koji je kontrolirala moćna porodica Benetton, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo