Bosna i Hercegovina     | 03.08.2020. 19:41 |

Skupština HBŽ-a usvojila rebalans proračuna za 2020. godinu

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 3. kolovoza (FENA) - Zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) u ponedjeljak su, sukladno epidemioloskim mjerama, na izvanrednoj sjednici u Tomislavgradu usvojili Rebalans proračuna HBŽ-e za 2020. godinu u iznosu od 81.621.789 maraka, što predstavlja smanjenje za 3 posto u odnosu na Proračun za 2020.godinu.

Za rebalans je glasovalo 13 zastupnika, šest je bilo protiv dok su četiri bila suzdržana.

Ministar financija HBŽ-e Stipan Šarac, kao predlagač rebalansa, u obrazloženju njegovog zakašnjelog donošenja kazao je da većina proračunskih korisnika nije dostavila svoje zahtjeve za rebalans te se nije pridržavala uputa koje su sadržane u naputku, s tim da su pojedini korisnici u zahtjevu tražili više sredstava nego je odobreno u proračunu HBŽ-a za 2020. godinu.

Šarac je istaknuo da su prihodi proračuna manji za oko 30 posto i da je ovo prva verzija rebalansa proračuna, dodavši da će, ukoliko prihodi nastave padati istim intenzitetom, potreba za drugim rebalansom proračuna biti neminovna.

"Žao mi je sto se ovoliko čekalo do usvajanja rebalansa. Mi smo već sada u pripremi odnosno u iščekivanju što će nam se novo dogoditi, reagirat ćemo, već smo sada u pripremi mogućeg novog rebalansa, a po proceduri u svemu smo u pripremama za izradu proračuna za 2021. godinu tako da ovo shvatamo kao međufazu i završetak jedne turbulentne godine", za Fenu je kazao Šarac.

Protiv rebalansa proračuna za 2020. godinu glasovali su zastupnici Hrvatske nezavisne liste (HNL) koji su prilikom rasprave inzistirali na doradi, naglašavajući da u njegovoj izradu treba sudjelovati povjerenstvo Skupštine HBŽ-a.

"Svi se slažu da je rebalans napravljen nekvalitetno i nerealan je, što u konačnici podrazumijeva da je cilj njegova usvajanja nedovođenje u pitanje primanja onih koji su glasovali za njega. Podržavam jednog zastupnika koji je kazao da su protiv donošenja ovakvog rebalansa uglavnom oni koji dolaze iz realnog sektora jer nisu prepoznali nigdje ni jednu njegovu točku koja bi ukazivala na neki napredak, a posebno mislim na gospodarstvo", kazao je Josip Perić (HNL).

Rebalans proračuna za 2020. godinu kao što su najavili tijekom rasprave prilikom glasovanja nisu podržali ni zastupnici SNSD-a.

"Sami tijek počevši od usvajanja Proračuna za 2020. godinu u ožujku te Odluke o privremenom financiranju i današnjeg rebalansa predstavlja samo udaljavanje i neodgovorno ponašanje kako Vlade tako i zastupnika u Skupštini. Ovakva neodgovornost prema narodu ove županije nije više dopustiva i smatramo da ovakvi problemi zaslužuju više pažnje i više učesnika u samom kreiranju kako proračuna tako i rebalansa. Rebalans je napravljen tako da nije uvažen ni jedan prijedlog ni jedna sugestija zbog čega nije ni podržan2, u izjavi za Fenu kazao je zastupnik SNSD-a Goran Broćeta.

Nakon usvajanja rebalansa proračuna za 2020. godinu i Zakona o izvršenju Rebalansa Proračuna HBŽ za 2020 godinu zastupnici su primili k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji u HBŽ-u koju je obrazložila ravnateljica Zvoda za javno zdravstvo Dijana Mamić. 

Govoreći o covidu-19 na području HBŽ-a, prvim oboljelima te mjerama koje su se poduzimale proteklih mjeseci u spriječavanju širenja te bolesti, posebno se osvrnula na trenutačnu situaciju u Drvaru gdje se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

Po riječima ravnateljice u Drvaru trenutno imaju 17 aktivnih slučajeva oboljelih od covida-19 od čega je 5 osoba hospitalizirano u Mostaru, dok problem vidi u nepoštivanju propisanih mjera na javnim mjestima, kršenju samoizolacije, kršenju naredbi kriznog stožera kako od građana tako i od drugih gospodarskih subjekata, nepoštivanju radnog vremena i nepoštivanju mjera zaštite.

Na problem u Drvaru s oboljenjima od koronavirusa ukazala je i načelnica općine Drvar Dušica Runić dok je ministrica zdravstva, rada i socijalne skrbi HBŽ-a Vasilija Broćeta najavila nove mjere kojima se ograničava radno vrijeme trgovina i ugostiteljskih objekata.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!