Svijet     | 04.08.2020. 11:59 |

Suu Kyi potvrdila kandidaturu za drugi mandat na čelu Mijanmara

FENA Internet

YANGON, 4. augusta (FENA) - Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi u utorak je zvanično objavila namjeru da se natječe za novi mandat na izborima u novembru, koji se smatraju testom demokratske reforme te zemlje u jugoistočnoj Aziji.

Nakon višedecenijske vladavine vojne hunte, Suu Kyi, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za demokratiju, došla je na vlast 2016. godine nakon uvjerljive pobjede na općim izborima, ali je prinuđena da dijeli vlast s generalima.

Njen međunarodni ugled bio je ugrožen zbog mijanmarskog tretmana Rohinja muslimana, ali je ostala popularna u domovini gdje je njena slika neumrljana optužbama za saučesništvo u zločinima nad manjinskim narodom.

U utorak je Suu Kyi (75) mahala grupi od pedesetak pristalica u predgrađima bivše prijestolnice Yangona dok je podnosila aplikaciju da se natječe kao kandidat na izborima.

Neki od njenih pristalica nosili su jarko crvene maske naglašavajući podršku njenoj Nacionalnoj ligi za demokratiju (NLD) i uzvikivali su: "Majko Suu, ostani zdrava".

U 2017. godini je kampanja pod vojnim vodstvom u Mijanmaru rezultirala egzodusom više od 730.000 Rohinja preko granice u Bangladeš, gdje su pronašli utočište u izbjegličkim logorima. Istražitelji UN-a su zaključili da je vojna kampanja provođena s "genocidnom namjerom".

U januaru je Suu Kyi priznala kako je moguće da su ratni zločini počinjeni nad Rohinjama, ali je negirala genocid, rekavši da su izbjeglice preuveličavale obim zlostavljanja nad njima.

Većinski muslimanska Gambija podnijela je u novembru prošle godine pritužbe Međunarodnom sudu pravde (ICJ), optužujući Mijanmar za "genocid koji je u toku" nad Rohinjama.

Mijanmar je podnio izvještaj o povinovanju mjerama za zaštitu Rohinja, ali detalji dokumenta još nisu objavljeni.

Na frontu unutrašnje politike, administracija Suu Kyi vodi posrnule mirovne pregovore s naoružanim etničkim grupama u raznim dijelovima zemlje, dok se iscrpljena ekonomija suočava s novim pritiskom od pandemije koronavirusa.

Stranka Unija solidarnosti i razvoja (UDSP), kojom dominiraju vojni i penzionisani civilni službenici, bit će najveća konkurencija NLD-u, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana