Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 13:38 |

U BPK Goražde  najveći broj zaraženih u jednom danu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5.augusta (FENA) - Na području Bsanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koronavirus potvrđen je kod 15 osoba, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije - potvrdila je dirktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo

“U posljednja 24 sata testirana su 52 uzorka s područja kantona, a Covid-19 potvrđen je kod deset osoba iz Goražda i pet iz općine Foča u FBiH. Trenutno su na području BPK aktivna 73 slučaja, tri osobe su oporavljene, dok se ukupno od početka pandemije oporavilo 85 osoba” - istakla je Bičo.

Trenutno se u izolaciji nalazi 181 osoba, a nakon registrovanih novih slučajeva taj broj će sigurno biti povećan

“Koronavirus potvrđen je i kod dva štićenika Doma za starr i iznemogle osobe u Goraždu, tako da će se tokom dana testirati svi štićenici i uposlenici ove ustanove. Covid -19 potvrđen je i kod osam igrača Fudbalskog kluba (FK) Kolina iz Ustikoline, tako da je cijeli klub upućen u 14-dnevnu izolaciju” - dodala  je dr. Bičo.

Naglasila je da je devet pacijenata s područja ovog kantona hospitalizirano na Klinici Podhrastovi u Sarajevu, dok je jedan pacijent smješetn u izolacijsku sobu u Kantonaloj bolnici Goražde.

“Ovaj scenarij pogoršanja epidemiološke situacije je očekivan obzirom da se građani ne pridržavaju mjera zaštite odnosno ne nose zaštitne maske, ne poštuju distancu, izlažu se riziku...  Već imamo mnogo porodičnih konatakata nakon bajramskih praznika i sve više osoba se javlja s respiratornim tegobama u Covid-ambulantu u kojoj su velike gužve za testiranja. Obzirom da smo limitirani brojem uzoraka koje na dnevnoj bazi možemo slati u KCUS, i danas će biti poslano 50 uzoraka” - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

I ovom prilikom apelovala je na građane da poštuju epidemiološke mjere, izbjegavaju okupljanja jer samo na taj način mogu zaštititi sebe i druge od infekcije.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom