Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 15:00 |

Ćuzulan: Postoji napredak u ispunjavanju standarda proaktivne transparentnosti

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Istraživanje koje je proveo Ured koordinatora za reformu javne uprave je pokazalo da prosječna ispunjenost standarda proaktivne transparentnosti (za 57 institucija) iznosi 64,04 posto, što je mali porast (0,5 posto) u odnosu na istraživanje u prošloj godini.

Državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan izjavio je danas u Sarajevu da je istraživanjem bila obuhvaćena 81 institucija, od čega je 57 institucija dalo odgovore na svih 38 pitanja.

Ćuzulan je naglasio da je 11 institucija ispunilo više od 80 posto standarda, te da su samo četiri institucije Vijeća ministara BiH ispunile sto posto standarda proaktivne transparentnosti - Direkcija za evropske integracije, Agencija za statistiku BiH, Agencija za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta, te Ured koordinatora za reformu javne uprave. 

Ovaj ured je proveo online istraživanje među institucijama uprave o ispunjavanju standarda proaktivne transparentnosti preko online sistema, softvera, koji je razvila Agencija za statistiku BiH dok je upitnik produkt rada članova i članica Grupe za komunikacije Programa jačanja javnih institucija.

Pitanja su se, kako je dodao Ćuzulan, odnosila na to da li su institucije uprave na nivou Vijeća ministara BiH omogućile dostupnim građanima i korisnicima zvaničnih web stranica setove podataka, odnosno informacija koje su razvrstane u šest kategorija - finansijske, informacije o javnim nabavkama, informacije u oblasti slobode pristupa informacijama, informacije u vezi javnih konsultacija, strateške i operativne informacije.

U ovogodišnjem istraživanju, prema njegovim riječima, učestvovalo je novih 19 institucija, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, a među njima su i pravosudne institucije kao što su to VSTV, Ustavni sud i i Sud BiH.

- Prošle i ove godine 38 istih institucija popunjavalo je upitnik i kada se uporede njihovi odgovori vidjet ćemo da su one u 2020. ispunile u prosjeku 70,43 posto standarda (u prošloj je to bilo 65,17) što je za 5,26 procenata više nego protekle godine - naglasio je Ćuzulan.   

Kao pozitivne primjere izdvojio je neke institucije koje su povećale stepen ispunjenosti standarda - Uprava za indirektno oporezivanje ( 2019. imala  65,79 posto a sada ima 94,74 posto),  Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH (sa 47,37 posto na 71,05 posto), Agencija za osiguranje u BiH (prošle godine 57,89, a ove 97,37 posto), Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH (sa 73,68 procenta na 84,21 posto) itd…

Ćuzulan je ukazao i na nekoliko problema - samo 13 institucija je objavilo primanja zaposlenih (44 nije); analitički budžet su objavile 23 institucije (nije 34); revizorske izvještaje je objavila tek polovina institucija dok izvadak iz budžeta (tabelu iz Službenog glasnika) nije objavilo 30 institucija; tendersku dokumentaciju nakon provedenog postupka, kao i zaključene ugovore o zaštiti povjerljivih informacija objavljuje 33 posto institucija, odnosno samo 19 institucija itd…

Vesna Čužić , v.d. direktora Agencije za statistiku BiH, kazala je da se na osnovu rezultata drugog kruga istraživanja može konstatirati da postoji veći odziv institucija i bolje rezultate u odnosu na predhodno istraživanje.

- Za potrebe drugog istraživanja podršku Uredu koordinatora za reformu javne uprave pružili smo kroz razvoj novog softverskog sistema koristeći naše znanje i iskustvo u oblasti provođenje statističkih istraživanja – navela je Čužić iskazujući opredjeljenost i za dalje učešće u ovom projektu koji se nastavlja.     

Mathias Mühle, menadžer Programa jačanje javnih institucija u BiH (koji uime vlada SR Njemačke i Velike Britanije provodi njemački GIZ) kazao je da danas proaktivna transparentnost predstavlja dio strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2018-2022, te da će nastaviti podržavati ovaj proces.
 
-Zbog pandemije Covida-19 proaktivno objavljivanje informacija na zvaničnim web stranicama institucija je sada važnije nego ikada i građani se oslanjaju prvenstveno na infromacije koje mogu naći online. Tokom pandemije vidjeli smo da se fokus pomjera na digitalnu i online komunikaciju sa građanima i proaktivna komunikacija i definirani standardi su u takvoj situaciji od izuzetne  koristi – naglasio je Mühle.

Informacija o provedenom istraživanju nakon današnje prezentacije bit će upućena na mišljenja nadležnim institucijama, a nakon toga i Vijeću ministara BiH na razmatranje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana