Korona virus

Bolnicama u SBŽ-u donirani respiratori, pogoršana epidemiološka situacija

Tekst: Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. kolovoza (FENA) - Dva respiratora uručena su u srijedu predstavnicima Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj i Bolnice Travnik, a ocijenjeno je da se radi o izuzetno vrijednoj donaciji imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju, odnosno povećanja broja oboljelih od covida-19.

Nabavu je financirala Europska unija, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi UNDP BiH.

Voditelj Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva EU u BiH Nicolas Bizel kazao je novinarima da je jedan respirator koštao 66.000 maraka, najavivši da će EU nastaviti podržavati BiH u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- EU će nastaviti podržavati BiH u ovim teškim vremenima i do sada je bolnicama širom zemlje isporučila medicinsku opremu, vrijednu oko sedam milijuna eura - kazao je Bizel.

Kako je kazao, BiH može očekivati i nastavak pomoći za oporavak od ekonomske krize.

- Već je osigurano 73 milijuna eura pomoći, a bit će i 250 milijuna eura dodatne makroekonomske pomoći za oporavka od ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta - naglasio je Bizel.

Ističući da se radi o izuzetnoj vrijednoj donaciji, ravnatelj Bolnice "Dr fra Mato Nikolić" Velimir Valjan upozorio je na pogoršanu epidemiološku situaciju, te je pozvao nadležne institucije da reagiraju. 

- Nažalost, dolazi vrijeme u kojem bez ovakve pomoći EU i međunarodne zajednice zaista nećemo moći funkcionirati. Ukoliko gledate epidemiološku situciju u SBŽ-u, mogu slobodno reći da ona prelazi u jedno kaotično stanje. Bolnica za plućne bolesti je puna, pa će sutra nekih osam najtežih pacijenata preći u našu bolnicu. Šest mjeseci pozivamo ljude na razum, a sada pozivam nadležne institucije - inspekcije, sudove, tužiteljstva i policiju, da poštuju zakon koji nalaže da se u vrijeme epidemije provode i represivne mjere. Očito da nam zdrav razum do sada nije uspio - naglasio je Valjan.

Direktor Bolnice Travnik Mirsad Granov potvrdio je, također, da se bolnice SBŽ-a suočavaju s velikim izazovom.

- Naša bolnica do jučer je raspolagala sa šest respiratora, od kojih je jedan u kvaru, a na tri su bili priključeni pacijenti. Vidite i sami da se situacija usložnjava... U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku imamo 40 pacijenata i ne znamo kada će doći u stanje potrebe za respiratorom. Sve to govori koliko nam ova pomoć znači - naglasio je Granov.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije, za četvrtak je najavljena i sjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SBŽ-a.

(FENA) C.K.