Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 16:33 |

Izetbegović: Problem nedovoljno striktna implementacija propisanih mjera (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici razmatralo probleme koje donosi Covid-19, nakon što je pandemija ponovno 'buknula', posebno sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

Između ostalog, razgovarano je i o migrantskoj krizi kao i o lokalnim izborima u BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sjednice izjavio novinarima da je, kada je u pitanju epidemija koronavirusa, problem nedovoljno striktne implementacije postojećih propisanih mjera koje bi trebale da zaustave epidemiju.

Po njegovim riječima, mjere su dobre, samo se ne implementiraju. Moraju se striktnije implementirati, moraju se sankcionirati prekršioci.

- Sarajevo se pretvara, nažalost, u najveći klaster u Evropi i tu trebaju posebne mjere i posebna strogoća u implementaciji i tu se mora borba protiv Covida-19 osloniti snažnije na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite - naveo je Izetbegović.

Očekujemo, dodao je on, od Vijeća ministara BiH da bez odlaganja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih Budžetom institucija BiH za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemije Covid-19 i da se fokusira na pravovremenu nabavku vakcina za stanovništvo BiH.

Izetbegović je, govoreći o mjerama i stanju ekonomije, naveo kako vide izlaz u tome da se još snažnije podupru investicije, postojeće investicije poput izgradnje koridora Vc, brzih cesta i projekata iz energetskog sektora.

Spomenuo je i program potpore Evropske unije za zapadni Balkan, što također treba iskoristiti.

Izetbegović je kazao da su od Vlade FBiH i kantonalnih vlada zatražili da hitno donesu posebne zakone, posebne mjere kojima će se osigurati podrška najugroženijim sektorima, poput hotelijerstva i turizma.

- U vezi afere „Respiratori“, skrećem pažnju na izvještaj Instituta za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje o ovom pitanju. Ocjena ovog Instituta je da su respiratori namijenjeni prevashodno za stacionarnu upotrebu. Dakle, to nisu mobilni respiratori. Oni su prevashodno stacionarni respioratori. Mogu biti korišteni i kao mobilni. Tako da je vrijeme da se konačno izvrši raspodjela po medicinskim ustanovama na području FBiH - kazao je Izetbegović. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4779

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1aEsvpkY57dzv58PJYRu_bWaf45YQH6Eb?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo