Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 19:36 |

Stvoreni uvjeti za uklanjanje objekata na prvoj dionici Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Operativni tim za izgradnju Prve transverzale, s premijerom Kantona Sarajevo Marijom Nenadićem na čelu, nastavio je danas dogovore oko započetih procesa vezanih za gradnju te saobraćajnice.

Današnja koordinacija posebno se bavila pitanjem izdavanja građevinske dozvole za dionicu od Mašinske škole do ulice Braće Begić, te s tim u vezi i s pojedinačnim spornim imovinsko-pravnim pitanjima. 

Zaključeno je da će u narednih sedam do 10 dana biti stvoreni uvjeti za nastavak uklanjanja i rušenje novih objekata na ovoj dionici Prve transverzale.

Također, stvoreni su uvjeti za uklanjanje objekata u Tešanjskoj 21 i 23, pri čemu se radi o ukupno 15-ak stambenih jedinica, na čemu je ova koordinacija u prethodnom periodu intenzivno radila.

Projekt rušenja je završen, te se u narednih 10-ak dana može pristupiti njegovoj implementaciji.

Premijer Nenadić je iskazao zadovoljstvo da je, nakon više od tri mjeseca upornog rada na rješavanju ovih 15-ak imovinsko-pravnih slučajeva, konačno ovaj dio posla doveden u fazu uklanjanja objekata.

Naredne sedmice će se raspisati i javni poziv za izbor nadzornog organa za izgradnju prve dionice Prve transverzale.

Ministar saobraćaja Adi Kalem i direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač informirali su prisutne da su napravljeni značajni pomaci i na ubrzavanju procesa i procedura raspisivanja javnih poziva za izgradnju tunela “Kobilja Glava” a gradnja bi trebala početi početkom 2021. godine.

Također se razgovaralo i dovršetku dionice puta na Šipu, pred ulazak u tunel, te je zaključeno da radovi idu planiranom dinamikom, a da će izvođač u saglasnosti s Direkcijom i Ministarstvom donijeti odluku da li će se asfaltiranje vršiti prije ili nakon završetka izgradnje tunela, kako se ne bi oštetio asfalt tokom izgradnje tunela, obzirom da će u njegovoj gradnji sudjelovati teška mehanizacija.

Razgovarano je i o parcelaciji zemljišta na području općina Centar i Novo Sarajevo, što je preduvjet za otpočinjanje službenih pregovora s firmama „Penny Plus“ i „El Tarik Oil“, te „izmještanje biznisa“ s lokacije Velešići na neku drugu odgovarajuću lokaciju u KS-u, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana