Ekonomija     | 06.08.2020. 12:49 |

Trafostanica VE 'Podveležje' uspješno priključena na prijenosnu mrežu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Temelji deset vjetroagregata buduće elektrane na platou Podveležja u potpunosti su završeni, a u toku je betoniranje preostalih pet temelja. U fazama koje su prethodile aktuelnim radovima na gradilištu Vjetroelektrane, objezbijeđeni su neophodni uslovi za priključenje elektrane na mrežu, pa je u okviru LOT-a 2 izgrađena i moderna transformatorska stanica.

- Riječ je o trafostanici 110/30kV koja je namjenski građena za potrebe Vjetroparka, odnosno za plasman proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem BiH. Za povezivanje trafostanice sa 15 vjetroagregata iskopano je više od deset km kanala po vrlo teškom terenu i u njih je položeno više od  40 km kablova - naveo je Enis Letić, rukovodilac projekta izgradnje trafostanice VE „Podveležje“.

Elektroprivreda BiH je početkom 2018.godine sa kompanijom ABB d.o.o. Zagreb zaključila ugovor  o projektovanju, isporuci opreme, izgradnji i puštanju u pogon transformatorske stanice 110/30 kV Podveležje, te srednjenaponske kablovske i telekomunikacione mreže kojom se 15 vjetroagregata VE „Podveležje“ povezuje sa pripadajućom transformatorskom stanicom.  

U realizaciju ugovora Elektroprivreda BiH je investirala 9,5 miliona KM. Građevinske i montažne radove obavile su bh. kompanije Amitea Mostar i Elektrocentar Petek Tuzla, uz nadzor stručnog osoblja Elektroprivrede BiH.

Projekt je rađen po FIDIC (Međunarodno udruženje konsultantskih inženjera) ugovoru Žuta knjiga, koji iziskuje i angažman međunarodno priznatog inženjera. Poslove FIDIC inženjera obavljao je Bakir Arslanagić iz Elektroprivrede BiH.  

- Obično kod ovakvih projekata u našoj zemlji, koji su međunarodni, FIDIC inženjer bude angažovan iz inostranstva, ali mi smo pokazali kako imamo dovoljno stručno i domaće osoblje koje može odgovoriti na stroge međunarodne propise - kazaoa je inženjer Arslangić.

Zahvaljujući izgradnji priključnog 110 kV dalekovoda, koji je realizovan u sklopu ugovora između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH vrijednog 2,7 miliona KM, transformatorska stanica na Podveležju uspješno je priključena na prijenosnu mrežu i sa njom će se upravljati direktno iz Sarajeva.

  - Izvršena su sva potrebna ispitivanja komunikacione opreme i utvrđeno je da je sve spremno za nadzor i upravljanje trafostanicom i vjetroagregatima, tako da će se nesmetano upravljanje Vjetroelektranom Podveležje vršiti iz Dispečerskog centra Elektroprivrede BiH u Sarajevu - potvrdio je Senad Mujagić, vodeći stručni saradnik za operativno upravljanje u Elektroprivredi BiH.

 Izgradnjom Vjetroelektrane “Podveležje” značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.                                                                             

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo