Bosna i Hercegovina     | 06.08.2020. 13:38 |

RS - Protokol o zaštiti djece od svakog oblika nasilja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6.augusta (FENA) - Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Kovrlija danas je s predstavnicima Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini, kojim rukovodi Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, potpisao Protokol o saradnji u slučajevima nasilja nad djecom i mladima u digitalnom okruženju. 


Protokol je potpisan s ciljem jačanja međusobne saradnje u zaštiti djeteta od svakog oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, a njime se utvrđuju međusobni odnosi između potpisnika. 


Entitetka policija, kako se navodi, već niz godina sprovodi planske aktivnosti kojima se preventivno djeluje na pojavu djela nasilja nad najmlađim korisnicima interneta i društvenih mreža, te je u tom cilju ostvarena saradnja s obrazovnim ustanovama, te nevladinim organizacijama s područja cijele RS. 


Tako se učenici osnovnih i srednjih škola kontinuirano edukuju o odgovornom i poženjnom ponašanju u digitalnom okruženju, te o tome kako da se zaštite od zloupotreba njihovih ličnih podataka i sadržaja koji su dostupni drugim osobama putem interneta. 


Osim toga, brojne aktivnosti MUPRS-a bile su usmjerene na otkrivanje i sankcionisanje počinilaca krivičnih djela protiv polnog integriteta djeteta koja su izvršena putem interneta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'